AK Tehnoloogia muudab ulme tõeliseks (3)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Marek Strandberg.
Marek Strandberg. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees/

Viimase kümne aasta jooksul on tehnoloogiline areng viinud meid täiesti uuele tasemele. Inimene on suuteline geene lõikama ja kujundama vastavalt vajadusele, maju saab toota 3D-printerite abil ning kosmoseturism muutub aegamisi elu lahutamatuks osaks. Ehk peitub mõnes neist ka globaalsete probleemide lahenduse võti, kirjutab Marek Strandberg.

Muski draakoni murranguline lend

Elon Muski asutatud kosmoseettevõtte ​Space-x jaoks oli 2002 hea aasta. 30. mail startis nende kanderakett koos kapsliga ​Dragon 2, kus olid sees ka astronaudid. Dragon 2 Endeavour on esimene kosmosesõiduk, mille on loonud eraettevõte. Samuti on see ka esimene sõiduk pärast kosmosesüstikute programmi lõpetamist Ameerika Ühendiriikides, millega viidi inimesi rahvusvahelisse kosmosejaama.

Pärast süstikuprogrammi lõppemist 2011. aastal on rahvusvahelist kosmosejaama külastatud ka Vene kosmosesõidukitega. Seda tehti näiteks ka reisikapslites, kuhu mahub kuni seitse kosmosereisijat, nagu ka Falcon-rakettide puhul, mis kapsleid orbiidile lennutavad.

Asjade veoks mõeldud Dragon-kapsleid saab korduvkasutada kuni viis korda. Kapslite kasutuskordade üle otsustatakse Space-x-i riiklikus kosmoseprogrammis. Space-x-i järgmine kosmoselaev, millele edu loodetakse, on sõiduk ​Starship. See on valmistatud eranditult roostevabast terasest. Üks Jaapani miljardär peaks sellisega rändama ümber Kuu juba 2023. aastal. Pilet on juba ostetud!

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles