Hispaania tõrjub kuurortides kontrolli himustavat Vene maffiat (1)

Gregorio García Maestro
, ajakirjanik, Madrid
Copy
Hispaania politsei Vene maffia liikmete tabamiseks korraldatud haarangul Puerto Banúse sadamas Costa del Solis 2017. aasta sügisel. Viimastel aastatel on Hispaania võimud riigis seni suhteliselt vabalt tegutseda saanud Ida-Euroopa jõugud tihedamalt pihtide vahele võtnud. 
Hispaania politsei Vene maffia liikmete tabamiseks korraldatud haarangul Puerto Banúse sadamas Costa del Solis 2017. aasta sügisel. Viimastel aastatel on Hispaania võimud riigis seni suhteliselt vabalt tegutseda saanud Ida-Euroopa jõugud tihedamalt pihtide vahele võtnud. Foto: Jorge Guerrero/AFP/Scanpix

Aleksei Širokov elas uhkes häärberis Vahemere rannikul asuvas Altea linnas Alicante provintsis. Venemaal sündinud Hispaania kodanik, õppinud jesuiitide koolis ja omandanud juurakraadi, nautis oma naabrite austust ning edu kinnisvaraettevõtjana.

Tema firma Realty Lab tegeles luksuskorterite ja villade müümisega Altea Hillsi nimelises naabruskonnas, kus elamud maksavad 4,5 miljoni euro kandis. Väidetavalt on isegi Venemaa president Vladimir Putin veetnud seal mõned puhkused.

Mitte keegi Širokovi naabritest ei osanud aimatagi, et ta juhtis arvatavat klientelistlikku võrgustikku, mis Hispaania võimude sõnul oli seotud Venemaa organiseeritud kuritegevusest pärit raha pesemisega.

Eelmisel nädalal vahistas Hispaania politsei Širokovi ja veel 22 inimest – nii venelasi kui ka hispaanlasi – Alteas, Alicantes, Ibizal, Madridis ja Valencias korraldatud operatsiooni käigus, mida salamisi valmistati ette seitse aastat ning mida on kirjeldatud kui suurimat hoopi Vene maffiale Hispaanias viimase kümne aasta jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles