Briti veokitragöödia kiuste ihkavad vietnamlased Euroopasse

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Briti politseinikud toimetamas mullu oktoobris Londonist ida poole jäävas Graysis ümber veoki, kust leiti lämbununa 39 Vietnamist pärit migranti.  FOTO: Ben Stansall / afp / scanpix
Briti politseinikud toimetamas mullu oktoobris Londonist ida poole jäävas Graysis ümber veoki, kust leiti lämbununa 39 Vietnamist pärit migranti. FOTO: Ben Stansall / afp / scanpix Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Läinud sügisel Ühendkuningriigis veoki furgoonis surnuks lämbunud 39 vietnamlase lähedasi nende smugeldajate üleeilne kohtus süüdi mõistmine ei lohuta, nagu ei heiduta ka rahvuskaaslaste piinarikas surm Kagu-Aasia riigi vaeste piirkondade elanikke ohtlikule teele asumast.

«Nüüd ma tõesti ei hooli, kas smugeldajaid ootab pikk karistus või mitte,» sõnas Reutersile Vietnami Hà Tĩnhi provintsis elav Nguyễn Đình Gia, kelle poeg Nguyễn Đình Lương oli üks neist, kes hukkus teel Ühendkuningriiki. «Elu peab minema edasi ja ma loodan, et enam ei juhtu paremat elu otsivate inimestega selliseid õnnetusi.»

Vietnamist pärit 28 meest, kaheksa naist ning kolm alaealist poissi surid lämbumise ja ülekuumenemise tõttu mullu 22. oktoobril, kui nad suleti 12 tunniks õhukindlasse furgooni teel Belgiast Zeebruggest Inglismaale Purfleeti sadamasse.

Smugeldajatele umbes 12 000 naela (üle 13 000 euro) maksnud inimeste piinarikkast saatusest annavad aimu kümme nädalat Londonis kestnud kohtuprotsessil näidatud fotod.

Metallkonteineri laes olid jäljed sellest, kuidas lõksus migrandid püüdsid metallvaiaga tekitada õhuauke, et leevendada olusid furgoonis, kus temperatuur kerkis 38,5 kraadini, kirjeldasid The Sun ja Daily Mail. Furgooni seintel oli kraapimisjälgi. Ohvrite telefonid kinnitavad, et nad püüdsid kutsuda abi ning jätsid lähedastele hüvastijätusõnumeid, kui õhk konteineris oli otsa saamas.

Üleeile mõistis Londoni kohus 39 tapmises ja ebaseaduslikule rändele kaasa aitamises süüdi 24-aastase Põhja-Iirimaa veokijuhi Eamonn Harrisoni, kes toimetas furgooni Belgia sadamasse, ja ettevõtmist koordineerinud Rumeenia kodaniku, 43-aastase Gheorghe Nica, vahendas The Guardian.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles