Merili Arjakas: hakkab jälle pihta

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Israeli peaminister Benjamin Netanyahu
Israeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: POOL/REUTERS

Tuleva aasta märtsis avaneb iisraellastel harukordne võimalus anda oma hääl peaminister Benjamin Netanyahu poolt või vastu. Tema viimane valitsus suutis koos püsida juba viis kuud, mis viimast kaht aastat vaadates on täiesti arvestatav tulemus. Enne seda ei suutnud parteid 2019. aasta jooksul üldse hakkama saada oma põhiülesandega ehk valitsuskoalitsiooni moodustamisega.

Nüüd siis neljandad valimised lootuses, et seekord miski muutub. «Hakkab jälle pihta», naljatas Netanyahu eelmisel esmaspäeval Jared Kushnerile, kui valitsuse kukkumine oli loetud tundide küsimus. Mispärast? Sest peaministri partei on blokeerinud 2020. aasta riigieelarve vastuvõtmise, kuna see oleks võinud anda kaitseminister Benny Gantzile võimaluse tõusta Netanyahu asemel peaministriks ning Bibi ei saanud seda ju endale ometigi lubada.

Hakkab jälle pihta, tõesõna. Peaminister on võtnud terve riigi pantvangi tagamaks, et tema üle algatatud kohtuistung ei jõuaks kunagi otsuse tegemiseni. Netanyahut ennast survestavad ülireligioossed parteid, kes esindavad vähem kui kümmet protsenti elanikkonnast, ent keda hoitakse kui silmatera. Varem ühtne paremtiib on kildudeks purunenud ning koostööd sealt pole oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles