Uue aasta rahakott: need on olulisemad seadusemuudatused (3)

Liina Laks
, reporter
Copy
Alates 1. septembrist hakatakse soovijatele II samba raha välja maksma. II sambast raha väljavõtmine pole kohustuslik. Kes seda teha soovib, peab tegema avalduse hiljemalt märtsi lõpuks – ja siis laekub raha talle alates septembrist.
Alates 1. septembrist hakatakse soovijatele II samba raha välja maksma. II sambast raha väljavõtmine pole kohustuslik. Kes seda teha soovib, peab tegema avalduse hiljemalt märtsi lõpuks – ja siis laekub raha talle alates septembrist. Foto: Foto: Peeter Langovits

Uus aasta toob kaasa terve hulga muutusi inimeste rahakotis: ühed neist annavad lisaraha, teised viivad hoopis eurosid välja. Eesti inimestel tuleb arvestada kümmekonna muutusega.

1. Haiguspäevade hüvitamine. Juba 1. jaanuaril hakkab kehtima kord, et töötajate haiguspäevi hüvitatakse alates teisest päevast. Seni tuli töötajatel esimesed kolm haiguspäeva ise kinni maksta. See muutus on aga ajutine, kehtides ainult aprilli lõpuni, mil taastub vana kord.

2. Kes välismaalt pakke tellib või sinna müüb, peab teadma, et alates 1. juulist muutub terve hulk selle kohta käivaid seadusi. Nii kaob ära maksuvabastus väljastpoolt ELi riike tellitud väikese väärtusega (kuni 22-eurostele) kaupadele. Samuti kehtestatakse uued reeglid internetipoodide pidajatele. Ka ettevõtjate jaoks tuleb suur muutus: kui ostja on välismaale müüdud kauba eest tasumata jätnud, siis saab selle summa arvelt käibemaksukohustust vähendada.

3. Pensioni baasosa tõuseb 16 euro võrra, pluss 3,55 eurot igale vanemale. Samal ajal jääb pensioni maksuvaba osa tänavusega samale tasemele, mis tähendab, et riik võtab maksudena sellest summast jupi maha. Rahvapensioni määr tõuseb 30 euro võrra.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles