Raha voolab ojadena: rekordarv ettevõtteid trügib börsile

Liina Laks
, reporter
Copy
Emissioonide maht kokku oli 2020. aastal 263 miljardit dollarit ehk 26 protsenti enam kui aasta varem. Viimati nähti börsil selliseid summasid 2010. aastal.
Emissioonide maht kokku oli 2020. aastal 263 miljardit dollarit ehk 26 protsenti enam kui aasta varem. Viimati nähti börsil selliseid summasid 2010. aastal. Foto: Caro/Marc Meyerbroeker/caro/Marc Meyerbroeker

Koroonakriisist hoolimata on tänavu maailmas börsidele tulnud tublisti rohkem ettevõtteid kui aasta varem.

Ernst & Youngi verivärskest uuringust selgus, et koroonakriis börsinäljaseid ei peleta: tänavu tuli maailmas börsile tervelt 15 protsenti rohkem ettevõtteid kui aasta varem. Kokku 1322 firmat, vahendab Handelsblatt.

Summad avaldavad veelgi rohkem muljet: emissioonide maht kokku oli 263 miljardit dollarit ehk 26 protsenti enam kui aasta varem. Viimati nähti börsil selliseid summasid 2010. aastal. Tubli kolmandik sellest rahast läheb tehnoloogiaettevõtete arvele.

Tänavu oli iga neljas IPO tehtud just nimelt tehnoloogiaettevõtte poolt – investorite nälg uute edulugude järele on suur ja koroona pole suure raha riskiisu vähendanud. Vastupidi, koroonaaeg oli mitmetele ettevõtetele kui taeva kingitus ning sundis ka teisi sektoreid end kiiremini moderniseerima, mis omakorda suurendas nõudlust digilahenduste järele. Tõenäoliselt on investorite meelsusele kaasa aidanud ka riikide võrdlemisi helded koroona-abipaketid ettevõtetele, mis lubavad investoritel loota, et päris põhja nende valitud aktsia ei lähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles