Hea karjase väsimus ja läbipõlemisoht

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Ametiühingujuht Peep Peterson võttis endale ülesandeid, mis kõik koos ei olegi ühele inimesele jõukohased.
Ametiühingujuht Peep Peterson võttis endale ülesandeid, mis kõik koos ei olegi ühele inimesele jõukohased. Foto: Konstantin Sednev

Eesti Ametühingute Keskliidu juhatuse esimees Peep Peterson ja mitu teist tuntud tippjuhti ütlesid detsembris, et on ületöötanud ning läbipõlemine ei ole enam kaugel. Peterson ütles Postimehele, et tema arvates on kasulik kuulata neid juhte, kes on omal nahal kogenud ületöötamist ja jõudnud läbipõlemisele väga lähedale, sest see võib paljude silmad avada.

Läbipõlemine hiilib tööle pühendunud inimesele ligi kui salakaval vaenlane, kuid enne seda annavad märku ületöötamisega kaasnevad hälbed ja vaevused. Peterson hindab tagantjärele, et on ületöötamise piiri peal tiksunud juba aastaid. Esimest ärevust tekitasid mäluaugud: kui tal ei tulnud meelde lähimate kolleegide nimed, ta ei osanud kõrgetasemelisel kohtumisel esitleda inimest, keda tunneb aastaid.

Uni muutus järjest rahutumaks ja katkendlikumaks, kuni kadus paljudeks öödeks. Ta ei suutnud töömahtu vähendada, pigem tuli ülesandeid järjest juurde, kohustuste koorem kasvas. Tähelepanematusest hakkas ta kokkusaamisi ja koosolekuid kokku leppima kolmekordse kattega ehk lubas korraga olla kolmes kohas. Ta pereelu kannatas, sest pere mäletab ja vajab hoopis teistsugust meest. «Selle all on kindlasti kannatanud ka peresuhted. Abikaasa ei pruugi lõpuni kannatada meest, kes enamasti jõuab koju väga närtsinult ning võib kodus oma frustratsiooni välja elada,» ütles Peterson.

Mees on peaaegu fanaatiline jalgrattur, ta sõidab tihti maha pikki vahemaid, lootes, et see lahendab tema pingeid. Sel aastal on ta läbinud 6000 km, millega annab silmad ette ka poole noorematele sportlastele. Tema füüsiline vorm on küll tipus, kuid vaimsele tervenemisele see suurt kaasa ei aidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles