KOHALIK VAADE Orgosolo linna karjed kajavad seintelt vastu

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Anarhistide seinamaaling Orgosolos andis tõuke kohalike vastuhakule Itaalia sõjaväele, kes plaanis rajada piirkonda lasketiiru.
Anarhistide seinamaaling Orgosolos andis tõuke kohalike vastuhakule Itaalia sõjaväele, kes plaanis rajada piirkonda lasketiiru. Foto: Javier Brandoli

Orgosolosse ega sealt ära ei viinud ainumatki teed. Seal kehtis üks neist füüsikaseadustest, mis jäävad kusagile võimalikkuse ja võimatuse piirile ning mille tulemusel inimesed selles Sardiinia saare põhjaosas asuvas linnakeses surid või sündisid ilma vahepeal suuremat tegemata.

Muu maailma jaoks oli Orgosolo neetud linn, asustatud varaste, kurjategijate ja lambakarjuste, vaeste emade ning olematute põgenemisteede otsijatega.

Režissöör Vittorio de Seta auhinnatud 1961. aasta film «Orgosolo bandiidid» on täiuslik portree sellest närbuva hingega maast, mis kuni 1990. aastate lõpuni kandis vägivaldse kriminaalse jõugu Anonima Sarda stigmat. Selle liikmed liikusid siinsetel kaljudel ja spetsialiseerusid inimröövidele.

Selline oli elu Orgosolos – piinatute karje, mida keegi ei suvatsenud kuulata. Aga kuna karjed on lühiajalised ja kaduvad, otsustati, et parem on panna nad seintele, et keegi ei pääseks nende kuulmisest.

Sellest sündisid Orgosolo seinamaalid, mis levisid hiljem üle kogu Sardiinia saare. Praeguseks on seal kandis harjutud seinte abil rääkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles