Isolatsioon inspireeris fotograafe

Kultuuritoimetus
Copy
Cloe Jancis – 22.04.2020 
Cloe Jancis – 22.04.2020 Foto: Cloe Jancis

Koroona tõttu on kehtestatud uued piirangud, mis mõjuvad sageli masendavalt, kuid ometi võib isolatsioon inimesi ka inspireerida. Kuidas mõtestavad erinevad indiviidid isolatsiooni ja eraldatust? Kuidas anda neid mõtteid edasi kunstiliste vahenditega? Mismoodi suhestuvad omavahel fotokunst, eraldatus ja kommunikatsioon?

Projekt «Isolatsioonidialoogid», kus osales 130 fotograafi, üritabki seda uurida. Tegemist on läbi aegade suurima fotograafide ja kunstnike koostööprojektiga Eestis.

Algselt veebipõhine koostöö tõukus kevadisest eriolukorrast, kuid on aktuaalne siiani. Hooandja keskkonnas saab veel viimaseid päevi toetada selle raamatu- ja näituseprojekti valmimist.

Cloe Jancis – 20.04.2020 
Cloe Jancis – 20.04.2020 Foto: Cloe Jancis

«Isolatsioonidialoogide» projekt sai ametlikult alguse kevadel fotomuuseumis projekti algatajate ja vedajate Annika Haasi ja Johanna Rannula fotograafilise kahekõnega; seejärel pandi fotograafid omavahel visuaalsetesse kahekõnedesse. Enamik kunstnikupaare pandi kokku loosi teel: idee oli ühendada karantiinis viibivad fotokunstnikud visuaalses vestluses, mille sisu loovad dialoogis olijad teineteise postitustele fotomuuseumi «Isolatsioonidialoogide» projektilehel.

Sigrid Viir – 22.04.2020 
Sigrid Viir – 22.04.2020 Foto: Sigrid Viir

Kevadel jälgiti seda koostööprojekti fotomuuseumi veebiplatvormil 45 riigist ja vaatamisi tekkis ainuüksi pooleteise kuu jooksul 26 000. Tänaseks on vaatamisi juba ligi 40 000. Lisaks on fotomuuseum «Isolatsioonidialoogidega» nomineeritud Muuseumiroti auhinnale «Kogukonna sõbra» kategoorias. Praeguse plaani järgi saavad kunstnike dialoogid kevadel 2021 raamatuks ja näituseks Jaani seegi hoones keset Tallinna.

Selleks et näitus ja raamat plaanipäraselt valmiks, on võimalik «Isolatsioonidialooge» Hooandja keskkonnas veel kuni 31. detsembrini toetada. Fotoprojekti kajastatakse jooksvalt ka fotomuuseumi sotsiaalmeedia lehtedel (Instagram, Facebook).

«Isolatsioonidialoogid» on inspireeritud ka Alena Shminke ja Mike Rossi näitusest «Dialoogid», mida sel aastal fotomuuseumis näha sai. Kaks kunstnikku, olles ise teineteisest sadu kilomeetreid eemal, alustasid omavahel fotograafilist dialoogi, mis viis ootamatute tulemusteni. Avanes kahe teineteisele täiesti tundmatu inimese sisemaailm, läbielamised ja maailmatunnetus. Nüüd on vaatajal võimalik sellise pildilise suhtluse kaudu avastada Eesti fotograafide karantiinis olemise emotsioone. 

Sigrid Viir – 24.04.2020 
Sigrid Viir – 24.04.2020 Foto: Sigrid Viir
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles