Need on 4 põnevat tehnoloogiaarengut 2020

Copy
NASA astronaudid Bob Behnken (paremal) ja Doug Hurley (vasakul) 30. mail enne SpaceXi starti rahvusvahelisse kosmosejaama ISS.
NASA astronaudid Bob Behnken (paremal) ja Doug Hurley (vasakul) 30. mail enne SpaceXi starti rahvusvahelisse kosmosejaama ISS. Foto: JOE RAEDLE/AFP

Oli edukas kosmoseaasta. Muus osas joonistati ühel või teisel moel tulevikuvisioone. Tehnoloogia pühendus muutustega kohanemisele.

Suured saavutused kosmose vallas

Tekst: Veiko Tamm

Nimekaim aasta sündmus oli Elon Muski firma SpaceX poolt kosmoselaeva Crew Demo-2 pardal 30. mail rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS) lennutatud kaks USA astronauti: Rober Behnken ja Douglas Hurley. Viimati lendas inimene kosmosesse USA pinnalt pea üheksa aastat tagasi. Omaaegne pikk Space Shuttle’i projekt tegi oma viimase lennu 8. juulil 2011 ning hiljem vedasid inimesi kosmosesse ainult Venemaa kanderaketid. Samuti oli tegu maailma esimese mehitatud kommertsiaalse kosmoselennuga. Avasammule järgnes loogilise jätkuna uus lend 16. novembril kosmoselaeva uuema versiooniga SpaceX Crew-1, mis viis ISSi juba neli astronauti.

Loomulikult ei rahuldu ambitsioonikas Musk lähikosmose rannavetega. Juba aastal 2016 kuulutas ta välja programmi, mis praegu kannab nime Starship. Eesmärk on lennata Kuule ja hiljem Marsile. Uus kaheastmeline kosmoselaev peaks olema täielikult taaskasutatav ning suutma vedada orbiidile suuri koormaid. Miniatuurse testiversiooni Starhopper katsetused algasid eelmise aasta märtsis. Sel alal jõuti tänavu suvel juba täismõõduliste prototüüpideni ning seni viimane start – SN8 – andis suure hulga edukaid tulemusi, ehkki kütusepaagi alarõhk pani raketi maandumisel plahvatama. SpaceX loodab esimeste edukate kommertslendude algust juba järgmisel aastal ja Kuule-Marsile jõudmist nelja kuni kuue aastaga.

Välja tuleb tuua veel kaks olulist sündmust. Jaapani JAXA teine näidiste kogumise ekspeditsioon Hayabusa2 (tõlkes rabapistrik), mis startis aastal 2014 ning jõudis 162173 Ryugu nimelise asteroidini juunis 2018 ja saabus tagasi Maale 5. detsembril, maandades edukalt langevarjuga näidiste konteineri Woomeras Austraalias, kust see toimetati JAXA uurimislaboritesse.

Viimase suure sammu astus Hiina, mille aastal 2007 alanud Kuu-uuringute programm Chang’e (hiina kuujumalanna) Chang’e 5 startis 23. novembril, sooritas eduka kuundumise, kogus Kuu pinnase ja kivimite näidiseid. Laev maandus edukalt Sise-Mongoolias detsembri keskpaigas.

Telefonide vaikne aasta

Tekst Kaido Einama

2020 mobiilide valdkonnas midagi väga suurt kaasa ei toonud, aasta möödus nii tootjatel kui ka tarbijatel muude muredega tegeledes. Siiski nägime ära sajakordse suurendusega mobiilikaamera, lahtirullitava, kokkuvolditava ja isegi kolmeks volditava ekraani,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles