Meedialiit: kavandatav eelnõu oleks surmahoop avalikule kohtumenetlusele (1)

Copy
Kohtusaal.
Kohtusaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Meediale tuleb jätta õigus jälgida avalikke kohtuistungeid isikustatult, rõhutab Eesti Meediaettevõtete Liit õiguskantslerile saadetud pöördumises.

Meedialiitu ajendas õiguskantsler Ülle Madise poole pöörduma seaduseelnõu väljatöötamiskavatsus (VTK), mille on ette valmistanud justiitsministeerium. See mahukas dokument puudutab muu hulgas kohtuotsuste avalikku kuulutamist, isikuandmete avalikustamist kohtulahendites, kohtutoimikutega tutvumist, juurdepääsupiirangute lõppemist kinnises menetluses ning istungite veebiülekandeid. 

«Kuigi VTK eesmärk peaks olema kohtupidamise avalikustamise regulatsiooni täiendamine, siis Meedialiit jälgib kasvava murelikkusega VTK osas esitatavaid seisukohti, mis suures enamuses kiidavad heaks hoopis kohtumenetluste avalikkuse piiramise (eriti menetlusosaliste anonüümseks tegemise osas),» märgitakse pöördumises.  

VTK seletuskirja kohaselt ei toimuks suur osa kohtupidamisest enam avalikus istungimenetluses. Meedialiidu hinnangul tähendab see aga seda, et meedial pole edaspidi võimalik kohtumenetlusi jälgida ega avalikku huvi omavates vaidlustes kajastada.

«Kui VTK-st saab eelnõu, mis jõuab Riigikokku, siis on suur oht, et avalikustamise nime all toimub tegelikult hoopis kohtupidamise umbisikustamine,» rõhutab Meedialiit. 

Ühtlasi juhitakse õiguskantsleri tähelepanu sellele, et tulevane eelnõu kaitseks kõiki asjasse puutuvaid põhiõigusi ning säilitaks meedia õiguse jälgida avalikke kohtumenetlusi isikustatult. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles