Kuritegevus kolib põranda alt koodiridade vahele

Agu Kivimägi
Copy
Lennukite side jälgimiseks piisab just nii väikesest tarkvaraliselt juhitud raadioseadmest (SDR – software defined radio). Koos vastava tarkvaraga saab selle abil lennukite raadisodidet üsna üksikasjalikult jälgida. Samalaadsete lahendustega saaks ilmselt ka lennukile juhtimiseks olulisi signaale ka edastada. 
Lennukite side jälgimiseks piisab just nii väikesest tarkvaraliselt juhitud raadioseadmest (SDR – software defined radio). Koos vastava tarkvaraga saab selle abil lennukite raadisodidet üsna üksikasjalikult jälgida. Samalaadsete lahendustega saaks ilmselt ka lennukile juhtimiseks olulisi signaale ka edastada. Foto: Ekraanitõmmis Videost: Https://www.youtube.com/watch?v=hylmyzkjqxe

Maailma küberkuritegevust kannustab enamjaolt soov nende tegude eest raha saada. Mitte iga nõrgalt kaitstud infosüsteem ei ole samas kohe ka küberkuriteo sihtmärgiks. Küberkujategijagi peab kaaluma kulude ja tulude suhet ja nii otsib ta oma ärimudelit. Kui seda pole, jääb enamjaolt ka turvaaukudele vaatamata küberkuri sündimata. Internetist asjade hulk kasvab aga päev-päevalt: kaugloetavad arvestid, isesõitvad autod, televiisor ja digiboks, robotniiduk, targad kodud – kaugjuhitavad saunakerised, tõkkepuud, lukud, kliima- ja valvesüsteemid. Kõigi nende puhul mõtleb küberpätt nagu iga ettevõtjagi: kus on raha?

Krüptoraha ilmumine muutis efektiivseks lunaraha nõudmisel töötava ärimudeli. Kasutaja andmed krüpteeriti, andmete tagastamise eest nõuti lunaraha bitcoin’ides. Valdkonna aastakäive kasvas kiiresti üle miljardi dollari ning tekitas suure vajaduse bitcoin’ide järele, mis omakorda mõjus positiivselt bitcoin’i hinnale. Leidub ka legaalseid «turvafirmasid», kelle poole saab andmete vabastamiseks pöörduda, kui asutus ei saanud või ei soovinud kriminaalidega asju ajada. Turvafirma arve oli tüüpiliselt paar korda suurem kui lunaraha. Turvafirma maksis kriminaalidele, mille eest saadi võti andmete lahtikrüpteerimiseks. Kuna lunaraha maksmiseks jäetakse piiratud ajavahemik, soovitavad turvaeksperdid kaaluda asutuste kriisiplaanidesse bitcoin’ide ostu lisamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles