Küüt: dubleerivaid tegevusi tuleb vähendada

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Küüt
Raivo Küüt Foto: Peeter Langovits

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt nõustus täna riigikogu õiguskomisjonis arutatud sisejulgeoleku valdkonna juhtimise analüüsiga selles osas, et ühendametis tuleb vähenda dubleerivaid tegevusi, koordinatsioonibüroo ära kaotamisega ta aga päri polnud.

Küüt ütles, et analüüs andis olulise kõrvalpilgu ameti toimimisele, kuid teisalt on PPA ka ise palju samu järeldusi teinud.

«Politsei- ja piirivalveameti arendamisega oleme tegelenud selle algusest peale. Esimene liitmine oli rutakas, kolm ametit pandi suure pauguga kokku. Sellest hetkest peale oleme kogu aeg otsinud võimalusi, kuidas muuta amet ühtlasemaks ja efektiivsemaks,» sõnas Küüt.

Küüdi sõnul on arendamise käigus jõutud samadele järeldustele, mis täna õiguskomisjonis esitletud Ernst&Youngi analüüsist välja tulid. «Dubleerivaid tegevusi tuleb vähendada. Aga nende tegevuste väljaselgitamiseks on olnud vaja meie avalik teenus kirjeldada. Siis grupeerime meie teenusgrupid ühtseteks, see toobki kaasa struktuurseid muutusi – et need ei oleks juhitud mitmest kohast. Seda heidetakse ette ja see on osaliselt ka õigustatud,» nentis Küüt.

Analüüsi arvamusega, et koordinatsioonibürood üldse tarvis pole, ei olnud Küüt aga kuidagi nõus. «Toimus ametite liitmine. Väga oluline on see, et tekitatakse politsei- ja piirivalveameti kui terviku vaadet. Väga raske oli seda teistmoodi saavutada, kui et läbi koordineeriva üksuse, kes kujundab reformi ajal välja kõiki uusi regulatsioone, mis tuleb ametil teha. Neid ei olnud varem valmis tehtud, seda hakkasime tegema samal ajal, tehes ka tööd sisejulgeoleku tagamisel,» sõnas Küüt. «See oli sel etapil väga vajalik.»

«Täna on uus arengutase ja vastavalt meie teenuste kirjeldustele tulebki nüüd koordinatsioonibüroo tegevust hakata ümber kujundama,» leidis ta.

PPA juht tõdes, et õigustatud on küsimus, kus see üksus olema peab – kas politseis või siseministeeriumis. «Mingis osas ilmselt peabki ministeeriumis olema, sest muidu ei saa ta oma ülesandega hakkama.»

Tugitöötajate suure arvu pani Küüt aga suures osas selle arvele, et politsei ja piirivalve asuvad üle Eesti ligi sajas hoones laiali, kus peavad olema tugiteenused alates koristajatest ja personalitöötajast kuni dokumendihalduseni. «Suundumus vähenemisele on loomulikult, aga see saab toimuda tehnoloogia arendamise teel ja kui lahendatakse ära mitmed logistilised küsimused.»

Küsimusele, kui kiireid muudatusi ta võimalikuks peab, jättis Küüt vastamata, öeldes vaid: «Ennekõike tuleb meie teenused täpselt kirjeldada, kust me vähendada saame. Selles analüüsis on oma selged ettepanekud, millele on jõudnud analüütikud, aga seda kõike tuleb täiendavalt läbi töötada ja leida ühine lahendus koos ministeeriumiga.»

Siseministeeriumi ja PPA ametnikest moodustatakse nüüd töögrupp, kes töötab analüüsis tehtud soovitused läbi ja teeb ettepanekud, kas, kuidas ja millal nende järeldustega edasi minna.

Siseministeeriumi tellimusel konsultatsioonifirma Ernst&Young tehtud analüüs soovitas politsei- ja piirivalveametis (PPA) kaotada 154 ametikohta ning oli kriitiline eelkõige ühendameti koordinatsioonibüroo ja tugiteenuste dubleerivate funktsioonide suhtes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles