Jaak Valge: Itaalia streik Eesti parlamendis on suunatud kodanike vastu (56)

Jaak Valge
, ajaloolane, riigikogu liige (EKRE)
Copy
Jaak Valge.
Jaak Valge. Foto: Margus Ansu

Parlamendi töö takistamine ehk obstruktsioon on olnud peamiselt opositsiooni ja äärmuslaste vahend juba 19. sajandist, kirjutab riigikogu liige ajaloolane Jaak Valge (EKRE).

Vastasrind on abielureferendumi eelnõule esitanud tuhandeid parandusettepanekuid. Nii suure hulga paranduste läbihääletamine ei ole ajaliselt parlamendile jõukohane, ähvardades pikema vältuse korral riigikogu töö totaalselt halvata.

Tegemist on obstruktsiooni ehk töö takistamisega niisuguste võtetega, mis jäävad vormiliselt reeglite piiridesse. Parlamendiobstruktsioon on sisult Itaalia streik (Sciopero bianco), kus töölised ei riku eeskirju, vaid vastupidi, täidavad neid väga aeglaselt töötades piinliku täpsusega, et tööandjat soovitud järeleandmistele sundida. Meditsiinilise terminina on obstruktsioon ka organite toimimise takistus.

Parlamendi töö takistamise meetodeid on mitu: pikkade kõnede pidamine, arvukate hääletuste esilekutsumine ja vaheaegade võtmine, lõpmatute protseduuriliste küsimuste tõstatamine vms. Parlamendiõiguse ekspert Joseph Bücker on eristanud kaht töötakistuse liiki: taktikaline ja põhimõtteline ehk põhiseadusliku korra vastane. Esimese puhul on eesmärk mõni kindel parlamendi otsus edasi lükata või ära jätta, teise puhul seadusandliku kogu või terve riigikorralduse õiguspärasuse demonstratiivne küsimärgistamine.

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles