Taasilmunud Postimees valmis mitme ööpäevaga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
1. jaanuaril 1991 ilmunud Postimehe esikülg.
1. jaanuaril 1991 ilmunud Postimehe esikülg. Foto: Raimu Hanson

Trükikoda Kroonpress saatis Tartu servast Ropka tööstusrajoonist 30 aastat tagasi ajalehe Edasi tellijatele selle väljaande asemel esimese Postimehe pärast 42-aastast pausi okupatsioonis. Päismikku oli kirjutatud kuupäevaks 1. jaanuar 1991 ja hind oli 15 kopikat.

Otse päismiku alla oli küljendatud foto Soomest toodud ja siin kokku pandud trükimasina ühest sektsioonist koos kahe trükkaliga. Esimese Postimehe trükkimine käis aga masinavärgis tekkivate tõrgetega võidu kolm ja pool ööpäeva. Postimehe teine number ilmus alles 4. jaanuaril.

«Esimese numbri trükimasinast läbi meelitamine – kuidas seda teisiti nimetadagi, kui välismaisele masinale tuleb sisse anda sisemaist paberit ja sisemaist värvi – on võtnud nii palju tunde ja päevi, et teine number ilmub alles täna,» kirjutab tegevtoimetaja Vahur Kalmre teises Postimehes. «Eelmise aasta eelviimasel päeval alanud trükimaraton Postimehe esimese numbriga lõppes eile hommikul kell 8.30. Tunde ei lugenud enam keegi, ükshaaval loeti pakkidesse hoopiski 120 000-line tiraaž.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles