Andi Hektor: uue teadus- ja arendusaasta proovikivid

Andi Hektor
, kolumnist
Copy
Füüsik Andi Hektor.
Füüsik Andi Hektor. Foto: Erakogu

Alanud aastal tuleb silm peal hoida teadusraha kasutamisel ja ülikoolide finantseerimisel, kirjutab kolumnist Andi Hektor.

Nüüd, mil verivorsti-hapukapsa-piparkoogi-dieet on lõppenud ja normaalne ainevahetus taastumas, tuleb pöörduda järgmise ürgeestlasliku traditsiooni juurde: hakata muretsema saabunud aasta pärast.

Eelmisel aastal tuli valitsuselt üks kauaoodatud otsus. Riigieelarve teadusrahastus peaks värskel aastal kasvama ühe protsendini sisemajanduse kogutoodangust. See pole veel sama suur näitaja kui meie naabril Soomel, aga väga tubli kukesamm õiges suunas igatahes. Teadlased saavad oma tähelepanu suunata sisulisematele teemadele: kuidas muuta teadusrahastus vähem projektipõhiseks, kuidas meelitada Eestisse teadustalente, kuidas parandada eksperimentaal- ja rakendusteaduste olukorda, kuidas tihendada suhteid ülikoolide ja ettevõtete vahel. Kõiki neid teemasid käsitleb Eestis teadus- ja arendustegevuse korraldamise seadus, mis sel aastal ka põhjaliku remondi läbi teeb – teadlased, hoidke sellel oma karm silm peal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles