Teadlane: Donbassi ähvardab tuumakatastroof

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Junkomi söekaevandus aastal 2011, kümme aastat pärast sulgemist.
Junkomi söekaevandus aastal 2011, kümme aastat pärast sulgemist. Foto: Frankensstein.livejournal.com

Ida-Ukraina sõjast räsitud piirkonda ähvardab geoloogiateaduste doktori Jevgeni Rudnevi sõnul Venemaa toetatud isevalitsejate saamatuse tõttu tuumakatastroof.

Rudnev ütles detsembris intervjuus väljaandele Novaja Gazeta: «Junkomi kaevanduse üleujutamisel on pinnavee tase tublisti tõusnud ja seal olev radioaktiivseid aineid sisaldav kapsel ehk Klivaž (tuntud ka kui «objekt Klivaž» – toim) võib iga hetk suurenenud rõhu tõttu lahti murduda.»

Rudnevi arvates jõuab saastunud vesi seejärel kiiresti maasügavustest ka pinnaseni: «Mürgine vesi jõuab mööda vanu kaevandusšahte pinnase ja joogiveeni ning piirkonna saastatus saab olema koletu.»

Rudnev ei toeta lõputut kaevandusest vee välja pumpamist. Küll aga on teadlase sõnul vaja leida nutikas viis, kuidas kaitsta kapslit ning lõplikult sulgeda šahtid ja kaevud mittepoorse ainega.

«Tähtis on analüüsida hüdrogeoloogilisi olusid, hinnata, kui hästi tõkestavad Klivaži ümbritsevad kivimid radioaktiivsust ning mudeldada võimalikke stsenaariume üleujutamise korral, et selle järgi kapsli vastupidavust tugevdada,» ütles Rudnev Novaja Gazetale.

Rudnevi arvates võib kogu projekt maksma minna umbes pool miljonit dollarit ja tagada pikka aega stabiilse ning turvalise süsteemi tuumareostuse ärahoidmiseks. Praegust asjatundmatut lähenemist peab teadlane aga muret tekitavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles