Ülo Kaasik: kümme aastat eurot ja kriisikarastus (15)

Ülo Kaasik
, Eesti Panga asepresident
Copy
Ülo Kaasik
Ülo Kaasik Foto: Ieva LeiniÅ¡a/Leta

Euroalasse kuulumine on kümne aasta jooksul aidanud Eestil juba kaht suurt kriisi kergemini üle elada, kirjutab Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik.

Kümme aastat tagasi võtsime Eestis kasutusele euro. See on olnud üks Eesti majandus- ja rahanduspoliitika olulisemaid sündmusi. Jõupingutused euroalaga ühinemiseks tugevdasid kindlustunnet Eesti krooni kursi püsimise suhtes ja eurole üleminek andis lootuse, et valuutaliidu suurem usaldusväärsus aitab ka Eesti majandusel paremini toimida. Kümne aasta möödudes on võimalik vaadata, kas need ootused on end ka õigustanud.

Euroalaga ühinemisel oli enamik asjatundjaid seisukohal, et see toob kaasa finantsturu osaliste suurema usalduse Eesti majanduse vastu. Seda kinnitasid ka reitinguagentuuride hinnangud nii enne kui ka pärast euro kasutuselevõttu, kui Eesti majandusega seotud riske hakati märkimisväärselt väiksemaks hindama. Euroalaga liitumise suurimad mured olid aga seotud sellega, kuidas Eestis uue rahaga harjutakse: kui suurt segadust see tekitab igapäevastes tehingutes ja kas see võib kaasa tuua järsu hinnatõusu.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles