Kummelit uuriv farmatseut: ravimtaimed on omal kohal kergemate vaevuste leevendamiseks

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Kuivõrd kergem on teekummelit kasvatada kui lõhnavat kummelit loodusest koguda, näeme apteegilettidel vaid teekummelit. Pildil teekummel.
Kuivõrd kergem on teekummelit kasvatada kui lõhnavat kummelit loodusest koguda, näeme apteegilettidel vaid teekummelit. Pildil teekummel. Foto: Erakogu

Teaduslikku kinnitust on leidnud kummeli põletikuvastane toime ja silelihaste spasme lõõgastav mõju, ütleb Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi farmakognoosia assistent, farmaatsiadoktorant ja kummeliliikide uurija Janne Sepp.

«Seepärast sobib kummel suurepäraselt kergemate põletike – külmetushaiguste, haavade, paisete, igeme-, naha-, silma­põletike, samuti seedehäirete, kõhuvalu, kõhupuhituse, kõrvetiste, kõhulahtisuse – leevendamiseks. Lisaks on tõestatud ka kummeli rahustav toime,» sõnab Sepp.

Peale teada-tuntud pika kasutamistraditsiooni rahvameditsiinis käsitleb Euroopa Ravimiamet teekummeli õisikuid traditsiooniliselt kastutatava taimse ravivahendina, mille tarvitamine on üsnagi ohutu. «See, et kummelil peaaegu et puuduvad ohud, ongi üks tema suurimatest trumpidest. Tõestuseks on ju seegi, et esimene ravimtaim, millega juba imikuna tutvust teeme, on just nimelt kummel,» ütleb Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles