Ekspertide hoiatus: pandeemia suurendab ebavõrdsust (13)

Erkki Erilaid
Copy
Kodutu mees Tokyo tänaval.
Kodutu mees Tokyo tänaval. Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Pandeemia süvendab globaalset majanduslikku ebavõrdsust veelgi ja seda nii geograafiliselt kui ka sotsiaalselt.

Vaktsineerimisega peaks viiruse levik lähikuudel küll vähenema, kuid majanduslik mõju jääb tõenäoliselt veel pikaks ajaks püsima.

Nobeli preemia laureaat Angus Deaton ütles hiljutises intervjuus Financial Timesile, et pandeemia vastu võitlemiseks kehtestatud piirangud on tabanud kõige rängemalt just väiksema palgaga töötajaid. Ka Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hinnangul kasvas lõppenud aastal sissetulekute ebavõrdsus järsemalt kui varasemate majandus- ja finantskriiside ajal. Sellega on pandeemia tõttu hävinud suur osa riikide ja leibkondade ebavõrdsuse vähendamisel tehtud tööst, mida nii IMFi kui ka teiste organisatsioonide toel on üritatud juba aastakümneid arengumaades teha.

Ka Eestis on töö kaotanud kõige enam sinikraed ehk lihttöölised ja teenindus- ning müügitöötajad, kus mõlemas sektoris on tööpuudus praegu üle 19 protsendi ja oskustööliste seas on tööpuudus ligi 15 protsenti. Samas valgekraedel ehk siis juhtidel, tipp- ja keskastme spetsialistidel ning tehnikutel jääb tööpuudus alla kümne protsendi. Klienditeenindajate ja kontoritöötajate tööpuudus ulatub aga vaid 5,4 protsendini.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles