Gruusia poliitiline kriis jätkub korralageduse trajektooril (1)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Kohtadel, kus peaksid töötama parlamendisaadikud, valitseb tühjus. 
Kohtadel, kus peaksid töötama parlamendisaadikud, valitseb tühjus. Foto: VANO SHLAMOV/AFP/Scanpix

Oktoobri lõpus Gruusia parlamendivalimised võitnud Gruusia Unistus on tööd alustanud üksi, sest opositsiooniparteid ei nõustunud koostööd tegema. Gruusia Unistust süüdistatakse korruptsioonis ning riigi rikkaima mehe Bidzina Ivanišvili ja tema lähikonna võimutsemises.

Paarikuine tööperiood ei ole Gruusia parlamendis suuri muutusi toonud, võimupartei tegutseb endiselt üksi.

Esimese opositsioonipartei liikmena teatas David Zilfimiani Patriootide Alliansist, et kavatseb sel nädalal parlamenti tööle minna. Populistliku ja venemeelse partei liige nentis, et riigile vastandumine on lubamatu ja ta astub parlamenti seaduslikel alustel.

Tema erakonnast pääses parlamenti neli inimest ning Zilfimiani oli nimekirjas alles kaheksas, kuid tema ees olijad ei ole seni parlamenti läinud ja nii tekkis võimalus koht üle võtta. Enamik opositsioonist on oma nimekirjad tühistanud ning peatatud on ka võimalus, et kohad saaksid täita nimekirja lõpus olijad, kuid Patriootide Allianss niimoodi ei toiminud.

Teisipäeval järgisid Zilfimiani eeskuju veel kolm Patriootide Allianssi kuuluvat poliitikut ning võimupartei teatas, et nüüd on parlamendis opositsioon esindatud.

Gruusia Unistuse lojaalsed liikmed

Teiste hulgas on parlamendis pianist Eliso Bolkvadze, kes liitus võimupartei Gruusia Unistusega ning on lojaalne oligarh Bidzina Ivanišvilile ja tema erakonnale.

Bolkvadze avaldas Facebookis vastukirja Zviad Dzidzigurile, kes kritiseeris endist peaministrit Ivanišvilit. Bolkvadze arvates oli Ivanišvili see, kes lõpetas 2012. aastal autoritaarse riigikorra ja vägivalla ning juurutas demokraatiat ja pluralismi. Bolkvadze kiitis riigi võimukaima isiku omadusi, võrreldes teda imepärase viinapuutaimega, kes on oma varadega väetanud seni viljatuid kohti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles