Kriisiaasta, mis tõstis peaaegu kõikide varade väärtust (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Lõppenud aasta võitjad olid Nasdaqil noteeritud tehnoloogiaaktsiad.
Lõppenud aasta võitjad olid Nasdaqil noteeritud tehnoloogiaaktsiad. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS

Sellist metsikut aastat pole maailma ­börsidel varem mitte kunagi olnud. Kevadel aastakümnete kiireima languse teinud börsid olid aasta lõpuks võimsalt tõusnud. USA laiemapõhjalised aktsiaindeksid, globaalsed aktsiaturud ning tooraineindeksid kerkisid kevadisest kriisi alguse põhjast kõik vähemalt 35 protsenti. Viimasel viiel aastakümnel on nii lühikese aja jooksul kõik kolm investeeringute gruppi kerkinud nii palju vaid kolmel korral. Kaks eelmist toimusid 2009. aasta finantskriisist väljumise ajal, kirjutab The Wall Street Journal.

USA aktsiaindeks S&P 500 kerkis märtsikuise põhjaga võrreldes 68 protsenti, olles enne kaotanud kuuga enam kui kolmandiku oma väärtusest. Peamiselt USAs kaubeldav toornafta WTI (West Texas Intermediate) hind, mis käis aprillis sügavas miinuses, oli aasta lõpuks kerkinud tagasi enam kui 50 dollarini barrelist.

Rekordist jäi puudu

Tallinna börsiindeks OMXT, mis kukkus kriisieelsest tipust kuuga 29 protsenti, oli aasta lõpuks teinud selle enam kui tasa, 38 protsendini, aga rekordist jääb ikka puudu. Mitte küll palju, aga siiski veidi.

Aastaga kerkis USA börsiindeks S&P 500 16,3 protsenti, mis on ajaloolisest keskmisest märkimisväärselt suurem tõus. Eelmisel kümnendil kerkis indeks keskmiselt 11,8 protsenti ning üleüldse on kolmele börsikrahhile vaatamata olnud 21. sajand aktsiaturgudele, eriti USAs hea – sajandi 21 aastast on indeks tõusnud tervelt 14-l.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles