Mis on bikiinifitnessi medali hind?

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
«See hõbe ületas kõik mu ootused, ma poleks nii kõrgele julenud kunagi unistada. Peab suuremalt unistama vist,» räägib Jana Teder, maailma teine bikiinifintessis. Hõbemedal IFBB Elite PRO Mastersi maailmameistrivõistlustel 2020 Kladnos Tšehhis.
«See hõbe ületas kõik mu ootused, ma poleks nii kõrgele julenud kunagi unistada. Peab suuremalt unistama vist,» räägib Jana Teder, maailma teine bikiinifintessis. Hõbemedal IFBB Elite PRO Mastersi maailmameistrivõistlustel 2020 Kladnos Tšehhis. Foto: EastLabsPhoto

Vägev, loomulikult vägev! Väike kange eestlanna kuulub maailma absoluutsesse tippu ning seisab koos fitness-staaridega Elite PRO laval. Võtta sellises liigas uustulnukana MMi finaalikoht ja nädal hiljem masters’ite MM-hõbe tundub vaata et võimatu saavutus. Jana Teder (42) tegi selle ära ja räägib Arterile avameelselt, millise hinnaga magus medal kätte tuli.

PRO-liiga medal – kui kõva asi see on ja mida õieti tähendab?

IFBB Elite PRO kategooria on kulturismi ja fitnessi tipptase, kus võistlevad elukutselised sportlased. PRO-liigasse pääseb vaid siis, kui tuled maailmameistriks või võidad PRO-kaardi. Jah, juba selle taseme lavale pääsemine on suur saavutus.

Seal on kogu maailma eliit koos, kõik puha tšempionid rivis. Pikkuskategooriaid ei ole. Välja valitakse üks kuldmedalist, üks hõbe ja üks pronks. 

Ütle ausalt, kui suure osa elust profitasemel fitness enda alla võtab.

Kogu elu! Fookus on ainult treeningutel, viiel õhtul nädalas on trenn. Hommikul enne tööd kõnnin ja teen poseerimist. Peale tööpäeva veedan saalis vähemalt 2–2,5 tundi ja koju jõuan hilisõhtul. Ma ei kohtu sõpradega, veedan oma lastega liiga vähe aega, mitte midagi ei mahu selle kõrvale. Ma ei näinud isegi oma meest kaks kuud!

Kui tahta võistelda kõige teravamas tipus, siis on selge, et millegi arvelt peab see tulema, lähedaste suhete arvelt. See otsus tähendab totaalset pühendumist.

Samuti on see pealtnäha glamuurne spordiala tegelikult ränkraske. Milliste raskustega sina silmitsi seisid?

Peale selle, et alustasin sel aastal ettevalmistusega kolm korda, oli seekordne vormi tegemine mitmes aspektis väga teistsugune. Ettevalmistuste ajal hakkas mul mingil ajal kaal mängima üles-alla ja see keeras mul ajud täiesti pahupidi. Treener keelas mul ennast üldse kaaluda, et ma päris hulluks ei läheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles