Kevin Holohan: USA oli tunnistajaks riigipöördekatsele (34)

Kevin Holohan
Copy
Donald Trumpi toetajad kolmapäeval Kapitooliumi hoones, kuhu märatsev rahvamass tungis takistama Joe Bideni valimisvõidu kinnitamist. 
Donald Trumpi toetajad kolmapäeval Kapitooliumi hoones, kuhu märatsev rahvamass tungis takistama Joe Bideni valimisvõidu kinnitamist. Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Scanpix

Seda, et 6. jaanuar 2021 oli Ameerika Ühendriikide jaoks sünge päev, pole võimalik kuidagi eitada. Kahtlemata vaatavad kõik need inimesed terves maailmas, kes suhtuvad lugupidamisega Ameerika ideaalidesse demokraatiast ja rahumeelsest võimuvahetusest, meid praegu kohkunult.

Kongressi esindajatekoda ja senat kogunesid harvaks ühisistungiks, et ametlikult kinnitada 2020. aasta valimiste tulemused. Nende kohtumise katkestas märatsev ja vihane mitme tuhande pealine Donald Trumpi toetajate jõuk, kes oli kindlameelselt otsustanud «peatada varguse» – nii nimetavad nad plaani takistada Joe Bideni presidendiks saamist.

Kogu maailma silme all rullus lahti hirmutav vaatepilt, kuidas julgeolekutöötajad tõstsid relvad palge, uksed barrikadeeriti, Kongressi liikmed peitsid end pinkide taha ning mässajad luusisid Kapitooliumi hoone koridorides ja isegi rüüstasid seda. Asepresident Mike Pence evakueeriti lõpuks koos ülejäänud kongresmenidega.

Üks meeleavaldaja sai Kapitooliumi hoones kuulitabamuse ja suri hiljem saadud vigastuste tagajärjel.

Nagu viimased neli aastat on näidanud, lastakse Trumpil teha sisuliselt mida iganes ta tahab, ilma et sellega kaasneks märkimisväärseid tagajärgi. Demokraadid võivad kisada ja karjuda nii palju kui süda lustib, kuid vabariiklased – kas siis seepärast, et nad usuvad Trumpi, või kardavad tema raevu – seisavad valdavalt tema seljataga.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles