Politsei sai kätte 161 Reopalu kalmistult viidud nimeplaati

Urmas Glase
Copy
Reopalu surnuaia ristidelt varastatud vasest nimeplaadid. 
Reopalu surnuaia ristidelt varastatud vasest nimeplaadid. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuusakoski vanametalli Paide kogumispunkti juhataja andis eile politseile üle 161 Reopalu kalmistu ristidelt varastatud nimeplaati, mida kahtlustatav pikema aja jooksul kokkuostu tõi.

Politseile üle antud 161 messingist nimeplaati on kokku murtud nii, et poleks võimalik tuvastada neil olevaid tekste. Hinnanguliselt on puudu veel 40–50 haudadelt kadunud tahvlit. Peale vaadates on ilmne, et seda tööd ei ole võimalik teha käe vahel, vaid plaadid on kokku volditud kruustangidega või taotud haamriga.

Kaalu järgi on kalmistult varastatud nimeplaate 46 kilogrammi, mis värvilise metalli kokkuostu hinna järgi teeb koguse väärtuseks ligi 120 eurot.

Järva Teatajale teadaolevalt ei viinud kahtlustatav mees varastatud kraami kokkuostu ühekorraga, vaid osade kaupa.

Toimetusele teadaolevalt kahtlustatakse Reopalu surnuaial kalmude ristide rüüstamises 76-aastast Türi vallas Röa külas elavat meest.

Kuna metalli kokkuostupunktis fikseeritakse metalli tooja isikuandmed ja kogused, on kahtlusalusel üsna raske oma tegu eitada. Samuti on tähelepanelikud inimesed andnud politseile ja lehetoimetusele vihjeid konkreetse inimese toimetamistest surnuaia ristide kallal, kuni eile hommikul Järva Teatajale saadetud fotodeni välja.

Muinsuskaitseameti Järvamaa nõunik Karen Klandorf ütles, et muinsuskaitseameti tellitud ekspert hindas 186 haualt varastatud nime- ja teabetahvli taastamisväärtuseks aga 37 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles