ARUANNE LUGEJALE Aarne Seppel: aasta oodatuim uudis

Aarne Seppel
, eriprojektide toimetaja
Copy
Koroonastatistika kuvatõmmis.
Koroonastatistika kuvatõmmis. Foto: Postimees

Kaheksa ja pool miljonit lugemist – just nii palju tehti eelmisel aastal klikke 24. märtsil avalikuks saanud iseuuenevale koroonastatistika graafikloole.

Kohe pärast eriolukorra kehtestamist sai selgeks, et koroona on aasta teema ja terviseameti pressiteadetest välja nopitavad arvud juhivad meie tegemisi pikemat aega. Meie eesmärk oli algusest peale ehitada selline graafik, mis küsib ise õigel ajal õigest kohast andmeid ning kui andmed on uuenenud, siis uueneb ka graafik. Hea kolleeg Heleri Kuris kinnitas: tehniliselt on see teostatav, aga andmeid on vaja. Andmed olid aga see, mida terviseametil polnud.

Õnneks selgus, et vabatahtlikest kokku pandud andmehuviliste seltskond eesotsas Keegan McBride’i ja Maarja-Leena Saarega ehitasid koroonakaarti ning vähemalt esialgu tegelesid andmekorjega ise ja käsitsi. Käsitsi andmekorje tähendab vigu. Kui andmed on käsitsi pandud pressiteatesse ja siis sealt käsitsi tabelisse, siis see tähendab veel suuremat võimalust vigadeks. Suhtlus terviseametiga näpuvigade teemal oli peaaegu igapäevane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles