Kohalik vaade Läti keelas omavalitsuste ajalehed

Raivis Vilūns
, ajakirjanik, Riia
Copy
Alates sellest aastast ei potsata lätlaste postkastidesse enam omavalitsuste tasuta ajalehed. Pildil postkast Valmieras. 
Alates sellest aastast ei potsata lätlaste postkastidesse enam omavalitsuste tasuta ajalehed. Pildil postkast Valmieras. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Kuigi pandeemia on niigi raskustes Läti trükimeediale muresid juurde tekitanud, tõi 2021. aasta endaga kaasa kauaoodatud muutuse.

Kohalikel omavalitsustel on nüüdsest keelatud maksumaksja raha eest välja anda ajalehti ja ajakirju. Kohalike meediaväljaannete juhid ja töötajad tervitasid muudatust, kuid mõned kardavad, et see võis tulla liiga hilja.

Möödunud aastal lahendas Läti seim viimaks kaks meediaga seotud probleemi, mis on aastaid küll päevakorral olnud, kuid millega polnud enne 2020. aastat hakkama saadud. Esimene neist muudatustest puudutab avalik-õiguslikku meediat, mis lahkus sellest aastast reklaamiturult ning mida rahastatakse edaspidi vaid riigieelarvest ja teistest avalikest allikatest.

Teine möödunud aastal osaliselt lahendatud küsimus oli seotud kohalike omavalitsuste ajalehtedega. Viimase 30 aasta jooksul on paljud omavalitsused välja andnud oma päeva- või nädalalehti, mis teenisid võimul olevate poliitikute avaliku kuvandi parandamise eesmärki.

Aga nagu Läti ajakirjanike liit ja mitmed meediaeksperdid aastate jooksul märkinud on, sarnanesid need meediaväljaannetega vaid välimuse poolest. Sisu tootsid tavaliselt kohalike omavalitsuste avalike suhete osakondade töötajad ja lehed olid vähekriitilised kõigil neil teemadel, mis olid seotud omavalitsuse ja sealsete poliitikutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles