Professor Andres Salumets hakkab Rootsis viljatusravi edendama

Kerttu Kirjanen
, reporter
Copy
Kui patsiendid ei loobuks viljatusravist pärast esimest ebaõnnestumist, võiks Eestis sündida sadu lapsi rohkem, ütleb professor Andres Salumets.
Kui patsiendid ei loobuks viljatusravist pärast esimest ebaõnnestumist, võiks Eestis sündida sadu lapsi rohkem, ütleb professor Andres Salumets. Foto: Margus Ansu

Veerandsada aastat viljatusravieksperdina töötanud Andres Salumets nimetati esimese eestlasena Rootsi Karolinska instituudi reproduktiivmeditsiini professoriks. Salumets oli esimeste seas, kes aitas viljatul paaril lapse saada.

Mida see teie jaoks tähendab?

Esialgu tähendab see rohkem tööd teises riigis, töö sisu jääb aga samaks.

Ma arvan, et see on loogiline jätk. Suures plaanis on tegemist suure ja olulise muutusega. Karolinska instituut kuulub oma teadussaavutuste poolest meditsiiniteadustes maailma kümne juhtiva teadus- ja õppeasutuse hulka. Kui rääkida reproduktiivmeditsiini teadussuundadest, siis neil on esindatud kõik valdkonnad ning seetõttu on ka koostöövõimalused ammendamatud.

Viimasel kümnendil on Karolinska instituut olnud juhtival kohal maailmas inimese varajase embrüo arengu ning munasarja ja munaraku bioloogia uuringutes. Minu edasised uuringud sobivad sellesse teemasse ning eesmärk on luua paremaid võimalusi munasarja koe säilitamiseks kasvajaravi patsientidel, arendades selleks välja munarakkude küpsemise tehnoloogia katseklaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles