«Trump ja trumpistid andsid tahtmatult hoogu konsolideerumisele kaasaegse riigi põhiväärtuste ümber» (3)

Copy
Mäss Kapitooliumis. 
Mäss Kapitooliumis. Foto: SCANPIX

«Ajal, mil Venemaal oli õigeusujõulu öö, pühakodades kõlasid hardad kirikulaulud ja loeti evangeeliumit Jeesuslast kummardavatest hommikumaa tarkadest, toimus Ameerikas draama. Tegu polnud USA demokraatia kriisi, valimiste delegitimiseerimise ega riigipöördekatse draamaga. Tegu oli inimeste draamaga, kes peavad end enamuseks ja ei soovi endale tunnistada hirmsat tõsiasja, et neist on saanud vähemus,» kirjutab Vene poliitikaanalüütik Aleksei Makarkin Ehho Moskvõ blogis.

Trumpismi juured peituvad ameerika revolutsiooni radikaalses traditsioonis, mis on seotud Patrick Henry (1736-1799) nimega. Eeskujud jäljendamiseks on Francis Marion (1732-1795; Mel Gibsoni kehastatud kangelase prototüüp filmis «Patrioot») ja Davy Crockett (1786–1836), kes langes Alamo kindluses. Tema tegelaskuju ümbermõtestamise katse Billy Bob Thorntoni poolt 2004. aasta filmis «The Alamo» tingis pahameelelaine, süüdistused ajaloo ümberkirjutamises ja filmi läbikukkumise.

On veendumus, et just nemad, provintsiaalse Ameerika inimesed, on sajaprotsendilised ameeriklased, rahvuse tugisambad, vaikiv enamus, kes hääletas Nixoni ja Reagani poolt. On vastumeelsus tugeva keskvalitsuse suhtes ja seismine osariikide õiguste eest ise otsustada, mida teha afroameeriklaste õiguste, surmanuhtluse, abortide ja samasooliste abieludega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles