Eesti Rooma Klubi tähistab täna 20.aastapäeva (1)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Endine poliitik ja teadlane Andres Tarand.
Endine poliitik ja teadlane Andres Tarand. Foto: Mihkel Maripuu

9.jaanuaril 2001.a asutatud Eesti Rooma Klubi tähistab oma aastapäeva. Selle eeskujuks oli 1968. Roomas globaalprobleemidega tegelemiseks asutatud mõttekoda, millel on esindused paljudes maades. Eestil on rahvusvahelises Rooma Klubis auliige, endine keskkonna- ja peaminister, Århusi konventsiooni maaletooja Andres Tarand.

Rooma klubidesse kuuluvad teadlased, ettevõtjad, poliitikud, ametnikud ja visionäärid, kes uurivad tänapäevaseid globaalseid probleeme ja arutavad võimalikke tulevikustsenaariume.

Klubiliikmed usuvad, et igal inimesel on võimalus aidata kaasa globaalsete probleemide lahendamisele, kui need on selgelt teadvustatud. Rooma Klubi asutanud Itaalia ärimehe Aurelio Peccei assistendina töötanud sinise majanduse visionäär Gunter Pauli on käinud ka korduvalt Eestis, nähes meie maal võimalusi olla tulevikumajanduse arendamise esirinnas. Eelmise aasta lõpul andis Rahvusvahelise Rooma klubi täitevkomitee liige Gunter Pauli  intervjuu Postimehele. Ta  tõi välja Eesti rikkalikust looduskeskkonnast tulenevad võimalused vähendada miinimumini ressursse raiskava majanduse osakaalu meie elus, tagades samas elanikkonnale kõrge elukvaliteedi.

Eesti Rooma Klubi annab oma aastapäevale pühendatud pressiteates teada, et

Ühiskonnal on tugevnev vajadus faktipõhisele maailmavaatele tuginevate visioonide järele, tunnetades Eesti vastutust ja võimete ulatust maailma kujundavates protsessides toimida

Globaliseerumine võimendab ka globaalprobleemide kohalikku mõju. Nende mõistmine ja sobivate strateegiate rakendamine on väikerahva jätkusuutlikkusele eriti tähtis

Ühiskondlik tellimus Rooma Klubi tüüpi sõltumatu vaimsusega mõttekodadele on olemas ja suurenemas.

Eesti Rooma Klubi liikmed, juhinduvad teaduspõhisest maailmavaatest reaalsuse seletamisel, aitavad kaasa riiklike strateegiate kujundamisele, püüavad oma teadmisi ja lahendusi levitada, ei sekku päevapoliitikasse ega korralda aktsioone.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles