Tunne Kelam: president peab viivitamatult kokku kutsuma riigikaitse nõukogu (41)

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Pikaaegse europarlamendi liikme Tunne Kelami (Isamaa) sõnul peaks president Kersti Kaljulaid vastama Reformierakonna skandaalsetele muudatusettepanekutele riigikaitse nõukogu kokkukutsumisega.

Abielureferendumi eelnõule esitatud enam kui 10 000 muudatusettepaneku seas oli Reformierakonna poolt ka selliseid, mille keskmes on Eesti iseseisvuse või territoriaaalse terviklikkuse säilimine.

«Reformierakonna juhi Kaja Kallase sõnul kohustas ta iga oma fraktsiooni liiget kokku kirjutama sada muudatusettepanekut, mille eesmärk polnud ettekavatsetult sisuline, vaid üksnes riigikogu töö blokeerimine mis iganes vahenditega. Milleks? Et takistada kõrgeima riigivõimu kandjal, EV kodanikkonnal teostada oma põhiseaduslikku õigust ning avaldada arvamust eesti rahva kestmist ja tulevikku puudutavas põhimõttelises küsimuses,» lausus Kelam ühismeedias.

Tänane olukord osutab Kelami hinnangul, et kaks parlamendierakonda on väljendanud selget poliitilist tahet mitte alluda parlamentaarse enamusdemokraatia reeglitele, asudes tõkestama parlamendi normaalse otsustelangetamise protseduuri. Ta leiab, et sellega on nad end õigusriigi poliitiliste jõududena kompromiteerinud: «Seda osutab vahendite valik või õieti valimatus, millega laskuti allapoole igasugust kõlbelisuse ja poliitilise vastutustunde piiri. Sõgedas mängulustis pidurdada parlamendi enamuse programmi eluviimine ei hoolitud sisust, vaid asuti ulakate teismelistena püssirohukeldris tuletikkudega toimetama,» kirjutas Kelam.

«Tänaseks on opositsioon ise piisava selgusega tõendanud, et rahvahääletus on möödapääsmatu,» leiab ta. «Kui Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid soovivad jätkata Eesti avaliku elu arvestatavate jõududena, siis on nende vastutustundlikel liikmetel, keda usun olevat selge enamuse, aeg oma sõna sekka öelda. Proua Kaja Kallase seletus väidetavast «tööõnnetusest» tõstatab küsimuse tema realiteeditajust või juhiomadustest.» 

President peab viivitamatult kokku kutsuma riigikaitse nõukogu, leiab Kelam. «Kui seda hiljuti tehti selleks, et saada kontrolli alla USA valimiste usaldusväärsuse kriitika, siis antud juhul on küsimus Eesti julgeolekupoliitiliste põhialuste ning ühtsesse kaitseliitu kuuluvuse kompromiteerimises, seda mitte üksnes USA, vaid kõigi meie liitlaste silmis, tekitades Eesti riigile vahetu ohu,» kirjutas Isamaa poliitik Kelam. 

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles