Lauri Vahtre: täiskäigul laupkokkupõrke poole (24)

Lauri Vahtre
, ajaloolane
Copy
Lauri Vahtre.
Lauri Vahtre. Foto: Tairo Lutter

Vastuseis referendumile on kiiresti eskaleerunud hüsteeria piirimaile, mis võib kaasa tuua väga ränki tagajärgi, kirjutab ajaloolane ja kolumnist Lauri Vahtre.

Vaidlus referendumi üle ei ole enam ammugi vaidlus referendumi üle, vaid vaidlus samasooliste abielu üle. Üks pool soovib seda välistada ja teine pool seadusse kirjutada. Ja referendum, juhul kui küsimusele selle praegusel kujul vastatakse jaatavalt, tekitaks sellele teele korraliku tõkke. Tõsi, mõne aja möödudes võib korraldada uue referendumi, kuid lootus nn sooneutraalne abielu kohe 2023. aasta valimiste järel seadusse kirjutada oleks siis kadunud.

Referendumi vastased kinnitavad, et tegeldakse kõrvalise küsimusega, mis kedagi ei huvita, kuid nende endi kirglik vastupunnimine teeb selle väite tühjaks. Küsimus on väga huvipakkuv ja seda mitte selles mõttes, et huvi tuntaks kellegi voodielu vastu, vaid seetõttu, et vaidluse all on üsnagi põhimõtteline kultuuriline ja kõlbeline valik. Üks pool väidab, et sooneutraalne abielu tähendab abieluinstitutsiooni mõtte jalge alla tallamist ja kultuuri alustalade kõigutamist ning toob paratamatult kaasa lastega kauplemise, teine pool aga kinnitab, et vaid sooneutraalsus toob meid ära pimedast keskajast ja (taas)liidab demokraatlike rahvaste perega. Mõnikord lipsab selle leeri esindajail (nt Andrus Ansipil) suust ka ülestunnistus, et küsimus küsimuseks, aga EKRE ei tohi oma tahtmist saada. Nii et paljude jaoks on võitlus referendumiga ka lihtsalt sõda EKREga.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles