Eestlase koroonaviiruse mutatsioon avastati Soomes juba aasta algul

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Uue viirustüvega reisijad on Soome saabunud Suurbritanniast, Ghanast, Rootsist, Lõuna-Aafrika Vabariigist, Bosniast ja Hertsegoviinast, Taanist, Türgist ja Eestist. Pildil Tallinna sadam mais, mil Tallink alustas taas reisijatevedu Soome.
Uue viirustüvega reisijad on Soome saabunud Suurbritanniast, Ghanast, Rootsist, Lõuna-Aafrika Vabariigist, Bosniast ja Hertsegoviinast, Taanist, Türgist ja Eestist. Pildil Tallinna sadam mais, mil Tallink alustas taas reisijatevedu Soome. Foto: Tairo Lutter

Kuigi Eestis pole veel leitud koroonaviiruse uut, kergemini nakkavat ehk Briti tüve, avastati see ometi ühel Eestist Soome saabunud kodanikul, kes jõudis põhjanaabrite juurde uue aasta esimesel päeval. Nüüd on Briti tüvega eestlane Soomes karantiinis ja Eesti ootab Soomelt lisainformatsiooni kergemini nakkava viirustüve kohta.

Eile hommikul teatas Soome tervise- ja heaoluamet, et Soomes on avastatud uusi koroonaviiruse mutatsioone (nii Briti kui ka Lõuna-Aafrika Vabariigi oma) kokku 49. Uue viirustüvega reisijad on saabunud Soome Suurbritanniast, Ghanast, Rootsist, Lõuna-Aafrika Vabariigist, Bosniast ja Hertsegoviinast, Taanist, Türgist ja Eestist.

Kaheksa proovi pärinevad juba teadaolevate positiivsete lähikondsetest, kolme inimese nakkuse päritolu uuritakse. Karantiini on pandud vähemalt 55 potentsiaalselt nakatunud inimest. Kõigist avastatud juhtumitest on 47 Briti tüve kandjad ja kaks Lõuna-Aafrika Vabariigi mutatsiooniga.

Eesti terviseametisse saabus info juhtunust eile varajase hoiatamise ja reageerimise süsteemi (EWRS) kaudu. «Eesti kodanikul tuvastati Soomes testimisel SARS-CoV-2 ÜK variant (VOC),» kinnitas Postimehele terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna nõunik Natalia Kerbo. Eestlane saabus Soome 1. jaanuaril ja proovi andis ta 3. jaanuaril. «Ta on sümptomaatiline ja nüüd Soomes,» lisas Kerbo. Terviseamet on Soomest Eesti kodaniku kohta lisainformatsiooni küsinud.

Teadusnõukoja juhi Irja Lutsarini polnud see uudis veel jõudnud, kuid ta ütles, et ei ole üllatunud. «Olen ka enne öelnud, et see, et meil ei ole seda veel leitud, ei tähenda, et meil seda ei ole,» selgitas Lutsar ja lisas, et kogu maailmas leiavad riigid uusi tüvesid.

Lutsar märkis, et praegu pole britid veel öelnud, kas mutatsioon põhjustab ka suuremat suremust või raskemat haiguse läbipõdemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles