Urmas Suik: poliitiline kultuur tekitab pettumust

Urmas Suik
, vabamõtleja
Copy
Urmas Suik, vabamõtleja
Urmas Suik, vabamõtleja Foto: Erakogu

Eestis toimiv tava parteide valimisnimekirjade koostamisel on kõige ehtsam juhitud demokraatia ilming, kirjutab vabamõtleja Urmas Suik.

Ajalugu ja kaasajal maailmas toimuvat jälgides tunduvad ühiskonnale diktaatoritest ohtlikumad olevat oma hetke ootavad kaasajooksikud ja oma poliitilise tuleviku leivapalukese nimel toimetavad pugejad. Selliste tegelaste tegevuse tulemuseks on tihti maailmas valitsevad eluaegsed Suured Juhid. Selliseid oma hetke passivaid tegelasi leidub meie lähemate naabrite ja kaugemate, senini ideaalseteks demokraatiateks peetud riikide seas ning 1940. aasta sündmusi meenutades ka meil.

Eesti vaba ajakirjandus on meile teada andnud, et poliitikas toimetavaile ja seal koha leidnud tegijatele on eriti tähtis koht valimisnimekirjas. Reegel tundub olevat, et valimisnimekirja esinumber on kindlalt erakonna esimees, kellele järgnevad parteis erilise usalduse pälvinud inimesed, kes on sageli oma positsiooni välja võidelnud erakonnale tähtsa töö, näiteks plakatikleepimise, rahakogumise, uute liikmete värbamise või mõne muu sarnase parteilise tegevuse tulemusena. Arvatavasti võib nendel tegevustel olla eriline tähtsus partei jaoks, aga riigi käekäigu, rahva heaolu ja inimestele tähtsate asjadega parteibroilerite tegevusel eriti palju ühist pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles