Maria Vooglaid: riik ei usalda lapsevanemaid

Copy
Lapsed lasteaias.
Lapsed lasteaias. Foto: Sille Annuk

Planeeritavast seadusemuudatusest on näha, et haridus- ja teadusministeerium soovib ametnike suuremat kontrolli lastevanemate üle, kirjutab viie lapse ema Maria Vooglaid.

Juba mitu aastat kerkib aeg-ajalt küsimus eelkooliealistest lastest, kes ei käi lasteaias – umbes kuus protsenti Eesti koolieelikutest on ühel või teisel põhjusel kodused. Seda peab haridus- ja teadusministeerium piisavalt suureks probleemiks, et vajada riiklikku tähelepanu ja lahendust («Lasteaias mittekäivatele lastele soovitakse arengu kohustuslikku kontrolli», Postimees 5. jaanuar 2021)

Koolikohustus algab Eesti vabariigis küll seitsmendast eluaastast ja põhiseadus annab haridusküsimustes otsustusõiguse lapsevanematele (põhiseadus, peatükk II, § 37 «Laste hariduse valikul on otsustav sõna vanematel»), ent institutsionaliseeritud alusharidusest ilmajäämist peetakse nii suureks probleemiks, et ministeerium kavandab seadusemuudatust, mis kohustaks koduste laste vanemaid tooma lapsi kord aastas arengukontrolli kohaliku omavalitsuse määratud paigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles