AJA PEEGEL. Kuidas Elvis vaktsiini päästis

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Elvis Presley sai enne 1956. aasta 28. oktoobril «The Ed Sullivan Show» esinemist kaamerate ees süsti lastehalvatuse vastase vaktsiiniga. 
Elvis Presley sai enne 1956. aasta 28. oktoobril «The Ed Sullivan Show» esinemist kaamerate ees süsti lastehalvatuse vastase vaktsiiniga. Foto: AP/Scanpix

Rock’n’roll’i kuningas Elvis Presley mängis tähtsat rolli usalduse suurendamises vaktsiinidesse ja oli üks esimesi staare, kes andis oma näo Ameerika Ühendriikide valitsuse vaktsiinikampaaniale.

1956. aastal olid Ühendriigid tervishoiukriisis. Lastehalvatusvastased vaktsiinid olid olnud kättesaadavad vaid aastakese ja neist loodeti päästjat aastakümneid inimesi vaevanud haigusele. Kuid elevus asendus peagi skepsisega, kui ühe ravimitootja vigane vaktsiinipartii tappis ja haigestas palju lapsi.

Ebaõnnestunud laar võeti tagasi ja ravimitootja heideti valitsuse vaktsiiniprogrammist välja, kuid skeptilisus oli visa kaduma. Eriti tõrksalt suhtusid kaitsesüsti teismelised, kes uskusid ekslikult, et lastehalvatus puudutab ainult imikuid ja väikseid lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles