Video ja galerii ⟩ Kaljulaid teeb juba täna Kallasele ettepaneku valitsuse moodustamiseks (71)

Copy

Täna ja eile nelja parlamendierakonna juhiga kohtunud Kersti Kaljulaid andis kell 10.30 pressikonverentsi, kus kinnitas, et teeb juba täna ettepaneku valitsus moodustada Reformierakonna juhile Kaja Kallasele. Täna hommikul teatas peaminister Jüri Ratas tagasiastumisest.

Kuigi Ratase tagasiastumisavaldus jõustub homse istungiga ning alates sellest hetkest hakkab jooksma 14-päevaline aeg, mil president peab uuele peaministrikandidaadile ettepaneku tegema, teeb Kaljulaid seda Kaja Kallasele juba täna, et homme hakata uut toimivat valitsust moodustama.

«Vaatame taustsüsteemi, vaatame, mis meil ümberringi toimub. Meil on viiruskriis, iga päev sureb Eestis selle tõttu inimesi. Meil on majanduskriis, mis räsib mitte ainult ühte või kahte sektorit, vaid kõigi perede hakkamasaamisi. Veel on ka riigi usaldusväärsuse küsimus. Riigi usaldusväärsust tuleb hoida ja paljudes kohtades ka uuesti ehitada liitlaste ning partnerite silmis,» põhjendas Kaljulaid. «Meil pole praegu aega oodata formaalsete tähtaegade kukkumisi. Meil pole aega venitada. Valitsuskriis tuleb lahendada kiiresti. Eesti inimestel on vaja toimivat riigijuhtimist.»

«Pöördun siinkohal kõigi 101 riigikogu liikme poole. Teie otsustate, millise suuna Eesti võtab. Teie otsustate, milliseid väärtusi meie riigi juhtimine kannab. Lähtuge oma sisemisest kompassist, selle järgi on rahvas teid valinud. Teie mandaat on põhiseadusest tulenevalt vaba.»

Kaljulaid sai kriminaaluurimisest teada eile hommikul peaprokuröri käest. Tema sõnul olnuks Ratasel väga keeruline jätkata ametis, samuti annab skandaal niidiotsa parlamendile - erakondade rahastamine tuleb käsile võtta.

Ta lisas: «Ma tänan Jüri Ratast selle aja ja koostöö eest. Nende aastate jooksul oleme näinud kahte Jüri Ratase juhitud valitsust - neil on olnud väga erinev nägu. Nagu Jüri Ratas täna öösel väga õigesti ütles, kui valitsus on teatanud tagasi astumisest, siis ei tehta olulisi poliitilisi otsuseid,» sõnas riigipea ja avaldas lootust, et sellega jääb ära ühiskonda lõhestav ja ebavajalik abielureferendum, mille eelnõu lõpphääletus täna on. «Loodetavasti riigikogu leiab teise tee.»

Kommentaarid (71)
Copy
Tagasi üles