REGIONAALARENG Siim Espenberg: kuidas suurendada ettevõtlustoetuste kasu väiksemates kohtades?

Siim Espenberg
, Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse juhataja
Copy
Siim Espenberg
Siim Espenberg Foto: Erakogu

Selleks et väiksemates kohtades oleks ettevõtlust ja häid töökohti, tuleb rohkem arvesse võtta piirkondlikke erinevusi, kirjutab Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse juhataja Siim Espenberg.

Eelmisel aastal valminud Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli uuring näitas, et aastatel 2014–2020 kasutatud ettevõtlus- ja innovatsioonitoetused on olnud tulemuslikud ning aidanud kaasa lisandväärtuse ja tööhõive kasvule. Samas on edu määratlemine majanduslike näitajate järgi tagaplaanile jätnud regionaalse arengu ja piirkondlikke arenguerinevusi hoopis süvendanud.

Ettevõtlustoetuste piirkondlikele aspektidele ja regionaalinvesteeringutele on Eestis tähelepanu pööratud ning jagub ka näiteid silmapaistvatest tulemustest. Näiteks on riik toetanud Ida-Virumaa Tööstusalade Arendust (IVIA), mis on tegutsenud kümme aastat ja aidanud piirkonda luua umbes 800 töökohta ning toonud riigieelarvesse miljoneid eurosid maksutulu.

Senisest rohkem on vaja pakkuda paindlikke komplekstoetusi, et neil oleks võimalikult suur mõju, arvestades toetatava ettevõtte tegelikku arengutaset ja ambitsiooni. Samuti tasub avada maksudebatt, kuidas toetada maksusoodustustega ettevõtjaid, kes loovad väiksemates piirkondades töökohti ja väärindavad kohapealseid ressursse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles