Pfizeri vaktsiin ei erine kõrvalmõjude poolest teistest vaktsiinidest

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Pfizer-BioNTechi Covid-19 vaktsiin.
Pfizer-BioNTechi Covid-19 vaktsiin. Foto: Erakogu

Ida-Tallinna keskhaigla infektsioonikontrolli arst dr Aino Rõõm ütles Postimehele, et Pfizeri vaktsiin on kõrvalmõjude poolest analoogne teistega, ning neidki esineb harva. 

«Selle (Pfizeri-toim) vaktsiini kõrvalmõjud on analoogsed teiste vaktsiinidega. See vaktsiin ei ole teistest ohtlikum. Kõige sagedasemaks kõrvalmõjuks on süstekoha puutetundlikkus või valulikkus, mis kestab 1–2 päeva. Üksikutel juhtudel tekib peavalu ja halb enesetunne, mis samuti möödub 1–2 päevaga. Vähestel on olnud ka subfebriilne palavik (alla 38 °C), mis samuti püsib 1–2 päeva, siis soovitame võtta ibuprofeeni või paratsetamooli. Üksikutel allergilistel inimestel võib tekkida väga kiiresti allergiline nahalööve.»

Rõõmu sõnul on kõrvaltoimed aga üsna harvad. «Meie kogemuse järgi saab öelda, et 600 inimesest kahel tekkis nahalööve ja sügelus, mis möödus ööpäevaga. Halb enesetunne, väsimus, lihasvalu – kõik möödub 1–2 ööpäevaga,» lisas Rõõm. 

Ida-Tallinna keskhaiglas 2515 töötajast on vaktsineeritud esimese doosi Covid-19 vaktsiiniga 1146 töötajat. 1146st ITKs vaktsineeritud töötajast on 298 arstid, sh abiarstid ja residendid ning sellest ametigrupist vaktsineeritute protsent on hetkel 61,4. Vaktsineerimine jätkub ja lõplik vaktsineeritud arstide hulk selgub vaktsineerimise lõppedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles