Uus valitsus Bideni kabinetti ootab senati tulemüür

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Biden lubas presidendiks valimise korral kokku panna kabineti, mis peegeldaks riigi mitmekesisust.
Biden lubas presidendiks valimise korral kokku panna kabineti, mis peegeldaks riigi mitmekesisust. Foto: Susan Walsh/AP/scanpix

Ameerika Ühendriikide presidendiks valitud Joe Biden on jõudnud lõpule oma tulevase valitsuskabineti ja Valge Maja tippametkonna komplekteerimisega, kuid nüüd ootab tema valikuid senati kinnituskuulamiste tulemüür.

Biden lubas presidendiks valimise korral kokku panna kabineti, mis peegeldaks riigi mitmekesisust. Kui kõik tema valikud kinnitatakse, oleks kooslus mitmekesisem mitte ainult Donald Trumpi valitsusest, vaid ka Barack Obama omast.

Võrreldes Bideni valikuid ministrikohtadele Trumpi omadega, on vahe märgatav. Trumpi esimene valitsuskabinet koosnes 12 valgest mehest, ühest valgest naisest, kahest mustanahalisest mehest ja ühest Aasia päritolu naisest.

Biden on nimetanud ministrikohtadele kuus valget meest, kolm valget naist, neli muu nahavärviga meest ja kolm muu nahavärviga naist. Esimest korda saaks ministriks ka põlisameeriklane New Mexico kongresmeni Dem Haalandi näol. Lisaks oleks asepresident Kamala Harris ametivande andmise järel kõrgeimal positsioonil teeniv naine Ühendriikide ajaloos.

Senati kuulamised venivad

Kuigi Bideni valikute hulgas on ka vabariiklastest presidentide administratsioonides teeninuid, ei ole ta võtnud pardale vastaspartei kõrgema profiiliga poliitikuid. Varem vihjas Biden, et ei välista seda. Samuti ei jätka Bideni ajal teenistust Trumpi administratsiooni tippametnikke, nagu juhtus Trumpi ja Obama ajal.

Bidenit ähvardab aga olukord, kus ta peab astuma ametisse ühegi kinnitatud valitsuskabineti liikmeta. Seni ei ole senat pidanud ühtegi kandidaatide kuulamist, mis algavad tavaliselt kahenädalase perioodi jooksul uute senaatorite ametisse vannutamisest presidendi ametisse vannutamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles