Blogi Uue valitsuse moodustavad Reformierakond ja Keskerakond (48)

Copy
Kaja Kallas presidendi juures.
Kaja Kallas presidendi juures. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Teisipäeva pärastlõunal riigiprokuratuuri ja kaitsepolitseiameti pressikonverentsiga alanud poliitskandaal tõi eile kaasa peaminister Jüri Ratase (KE) tagasiastumise ning senise koalitsiooni lagunemise.

Kaja Kallase teine võimalusKeskerakonna, EKRE ja Isamaa asemel moodustavad uue valitsuse Reformierakond ja Keskerakond. Uueks peaministriks saab Kaja Kallas, kes saab selleks täna ametliku ettepaneku president Kersti Kaljulaiult.

Abielureferendumi eelnõu ei läbinud riigikogu suures saalis teist lugemist. Kohal olnud 100 saadikust hääletas eelnõu poolt 26, vastu 49 saadikut ja osalemata jättis 25. Seega jääb aprillis referendum ära.

Ligi 40 aastat tagasi pakuti politoloogias välja valem, mille alusel võiks hinnata, kui kaua püsib üks või teine valitsus.

Pärast iseseisvuse taastamist juurdus tagasiastumiskultuur meie noores demokraatias kiiresti. Kuuest mehest, kes 2005. aastani olid valitsuste ees­otsas, astus oma kohalt tagasi neli.

Koosolekutoas võis näha nii vana Keskerakonda, mis oli puhas kui prillikivi, ja ka uuenevat, kes leiab, et iga kahtlustus on halb.

Eile õhtuks tõusis kõige tõenäolisemaks valitsuskoalitsiooniks Reformierakonna liit Keskerakonnaga või kolmikliit koos Isamaaga, matemaatiliselt on eri koalitsioone võimalik moodustada koguni seitse.

Keskerakonda tüüriv peaminister Jüri Ratas teatas eile öösel ametist tagasiastumisest seoses kinnisvaraarenduse Porto Franco kahtlaste rahaasjade tõttu. Mõjuvõimuga kauplemises kahtlustatava Keskerakonna esimees tõdes, et selle otsusega on Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa võimuliidu eluiga läbi saanud.

Kuigi pärast peaminister Jüri Ratase tagasiastumist liikusid jutud, et senine koalitsioon jätkab koostööd uue peaministriga, oli lõuna paiku selge, et Keskerakond ei soovi EKREga koalitsioonis jätkata ning tulevikku nähakse hoopis Reformierakonnaga.

Eilse poliitpäeva üheks märgiliseks hetkeks sai Keskerakonna asejuhi Mailis Repsi intervjuu, kus ta eri väljaannete ajakirjanike küsimustele vastates teatas, et peaminister Jüri Ratase tagasiastumisega lõppes ka koalitsioon ning Keskerakond võib nüüd välja öelda, et ei toeta abielureferendumit.

Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimehe, rahandusminister Martin Helme sõnul peksti EKREt kogu ligi kaheaastase valitsuses oleku aja jooksul, ometi viis valitsuse kukkumiseni Keskerakonna rahastamisskandaal.

Korruptsiooniskandaali kistud Porto Franco arenduse edasine rahastamine paistab üha segasem, kuna seni ehitust rahastanud pankade sündikaadi põhipartneri teatel on koostöö lõppenud ning samuti uurib laenumaksete tagasiküsimise või lepingu lõpetamise tingimusi sihtasutus KredEx.

Seoses valitsuse kukkumise põhjustanud kriminaalasjaga käisid kaitsepolitsei ametnikud üleeile puistamas ka Tallinna linnavalitsust, tundes huvi sündmuste keskmes oleva ettevõtte Porto Franco kasuks sõlmitud lepingu vastu.

Tagasi üles