Täitemenetluse lõpetamine muutub lihtsamaks (3)

BNS
Copy
Raivo Aeg.
Raivo Aeg. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus kiitis heaks eelnõu, millega muutub lihtsamaks tsiviilnõuetes täitemenetluse lõpetamine täitmise aegumise tõttu.

See võib muutuda eriti vajalikuks tänavu kevadel, kui lõpeb õigus nõuda täitmist kümnete tuhandete jõustunud kohtuotsuste alusel. 

«Eelnõu eesmärk on võimaldada kiiremini ja väiksemate kuludega lõpetada täitemenetlus nõude täitmise aegumise tõttu ning vähendada kohtutesse esitatavate avalduste hulka,» ütles justiitsminister Raivo Aeg.

Muudatus on ajendatud sellest, et aprillis saabub täitmise aegumistähtaeg hinnanguliselt kümnetele tuhandetele eraõiguslikele nõuetele, mille täitmist alustati enne 5. aprilli 2011. Praeguse seaduse järgi tuleks võlgnikul täitemenetluse lõpetamiseks sellisel juhul esitada hagi kohtusse ning tasuda ka 300-eurone riigilõiv.

Valitsuses täna heakskiidu saanud eelnõu aga võimaldab võlgnikul pöörduda avaldusega esmalt kohtutäituri poole ja kui sissenõudja ei vaidle täitemenetluse lõpetamisele vastu, siis ongi kohtutäituril õigus täitemenetlus täitmise aegumise tõttu lõpetada.

Sellise avalduse läbivaatamise eest on kohtutäituril õigus küsida 15 euro suurust tasu. Menetluse lõpetamise korral säilib kohtutäituril õigus nõuda võlgnikult menetluse põhitasu 50 protsendi ulatuses.

Kui sissenõudja vaidleb täitemenetluse lõpetamisele vastu, siis täitur menetlust ei lõpeta ja võlgnikul säilib õigus pöörduda kohtusse. Erinevalt praegu kehtivast seadusest lahendatakse edaspidi sellised asjad aga hagita menetluses, mis on kiirem, paindlikum ja soodsam.  

Eelnõu on planeeritud jõustuma 1. märtsil.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles