Kaimar Karu: Eesti IT-maailma ambitsioonid (3)

Kaimar Karu
, Ettevõtja ja IT-valdkonna ekspert
Copy
Kaimar Karu.
Kaimar Karu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti peaks saama kiiresti kohanevaks riigiks, mis kasutab riigi- ja erasektori ning teadusasutuste koostööd ja innovatsiooni, kirjutab kolumnist Kaimar Karu.

Kui kiiresti arenevas sektoris on tööjõupuudus, siis on see meie kõigi probleem. Lühiajalises perspektiivis tähendab see potentsiaalse maksutulu mitterealiseerumist, pikemas aga sumbumist, innovatsiooni pidurdumist ning kui tahta dramaatiline (kuid siiski realistlik) olla, siis ka ääremaastumist.

IT-sektori väljahõigatud 8000 puuduvat spetsialisti on vaid jäämäe tipp. Lisaks tööjõupuudusele, mis on ülaltoodud arvust tegelikkuses suurem, puudutab praegune olukord ka teisi, riigi kestlikkuse seisukohalt tavaelus ja sektoriväliselt selgemini tunnetatavaid valdkondi.

Spetsialistide puuduse taga on osaliselt kõrghariduse rahastuse väljakutsed, mistõttu meil on puudu nii teadlastest kui ka õppejõududest ning informaatika kui teadusvaldkonna areng püsib piiratud ressursside tingimustes jätkuvalt teemasse uskuvate entusiastide õlul.

Riiklikke rahastusotsuseid vaadatakse tihti läbi kuluprisma, analüüsimata investeeringuväärtust. Tõepoolest, tasuvuse analüüs keerukas süsteemis ongi tänamatu töö ning prognoositud tulemuste garanteerimine pole võimalik. Ometigi on meil kasutada teiste riikide kogemused ja trendianalüüsid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles