Reisilennundus lendas ajas kakskümmend aastat tagasi

Erkki Erilaid
Copy
Covid-19 oli lennunduse jaoks suurim šokk pärast Teist maailmasõda, märgitakse Rahvusvahelise Lennutranspordi Ühenduse lõppenud aastat kokkuvõtvas raportis.
Covid-19 oli lennunduse jaoks suurim šokk pärast Teist maailmasõda, märgitakse Rahvusvahelise Lennutranspordi Ühenduse lõppenud aastat kokkuvõtvas raportis. Foto: HEIDI LEVINE/SIPA/HEIDI LEVINE/SIPA

Rahvusvahelise Lennutranspordi Ühenduse (IATA) möödunud aasta kokkuvõte maalib reisilennundusest kurva pildi. Reisijateveo mahud kukkusid aastaga ligikaudu 66 protsenti – niivõrd vähe lennati viimati 2000ndate alguses.

Covid-19 oli lennunduse jaoks suurim šokk pärast Teist maailmasõda, märgitakse IATA lõppenud aastat kokkuvõtvas raportis. Tõsi, kriise on olnud lennunduses ennegi, näiteks pärast 2001. aasta septembri terroriakti ja ka aastatel 2007–2008 toimunud finantskriisi ajal, kuid nende mõju ei ole kuidagi praegu toimuvaga võrreldav.

Mullune lennunduskriis sai alguse Hiina kodumaiste ja rahvusvaheliste lendude lõpetamisest veebruaris. Kui viirus märtsis juba üle maailma laialdasemalt levis, kukkus lennundus päris kokku ning aprillis oli lende juba 94 protsenti vähem kui aasta varem. Taastumine on siiani aga olnud pettumust valmistavalt aeglane, märgitakse IATA raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles