Eesti eksperdid ei toeta koroonavaktsiini teise doosi edasilükkamist

Copy
Pfizeri koroonavaktsiin.
Pfizeri koroonavaktsiin. Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeeriumi juures kogunenud ekspertkomisjon arutas kolmapäeval Covid-19 vaktsineerimisega seotud küsimusi. Kõne all oli vaktsineerimisplaani uuendamine, riskirühmade prioriseerimine ning vaktsiini kahe süsti vaheline intervall. Komisjon praegu vaktsiini 2. doosi edasilükkamist ei toeta.

Esialgu peame toetuma uuringutele ning teemat võib uuesti kaaluda, kui tuleb täiendavaid andmeid sellest, et vaktsiini efektiivsus ei vähene, kui teine doos manustada hiljem, ütles riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni juht Maris Jesse.

Seega lähtutakse Eestis tootja juhistest ning tehakse teine süst 21 päeva pärast esimese doosi saamist või sellele lähimal päeval esimesel võimalusel.

Komisjon arutas ka vaktsineerimisplaani uuendamist ning perearstide juures vaktsineeritavate riskirühmade täpsemat prioriseerimist.

Perearst Marje Oona sõnul loodetakse alustada riskirühmade vaktsineerimisega veebruari alguses, kui Eestisse saabuvad vaktsiinikogused seda võimaldavad. «Riskirühmi vaktsineeritakse mitme kuu jooksul, inimesi hakatakse kutsuma järk-järgult, saadetakse teavitused ja võetakse otse ühendust.»

Jesse sõnul võiks kõigile soovijatele avaneda võimalus vaktsineerimiseks teise kvartali jooksul.

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon on sotsiaalministeeriumile riikliku immuniseerimiskava ja teiste vaktsineerimistega seotud küsimustes nõu andev komisjon, kuhu kuuluvad immunoloogide, allergoloogide, infektsionistide, perearstide, lastearstide, õdede, terviseameti, ravimiameti, haigekassa ja sotsiaalministeeriumi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles