Sooääre algatus abielu ja kooselulepingu võrdsustamiseks jõudis menetlusse (64)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: GEORGE FREY/AFP

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Keskerakonna fraktsiooni liikmed algatasid Imre Sooääre initsiatiivil kolmapäeval perekonnaseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, mille tulemusel võrdsustatakse kooseluleping abieluga. 2014. aasta oktoobris vastuvõetud kooseluseadus tunnistatakse sellega kehtetuks.

Kolmapäeval, 13. jaanuaril esitatud eelnõu seletuskirjas märgitakse, et kooseluseadus jõustus 1. jaanuaril 2016, kuid ei ole tegelikult tänaseni saavutanud oma algselt plaanitud mõju – endiselt on vastu võtmata erinevate seaduste muudatused, mis tagaksid kooselulepingu sõlminud isikutele sarnased õigused omavahel abielus olevate isikutega (seda küll teatud erisustega nt lapsendamise teatud aspektid) ja isikud peavad oma õiguste kaitsmiseks pöörduma kohtusse. See aga on isikutele äärmiselt koormav.

Viidatud asjaolust tulenevalt võrdsustakse eelnõuga kooseluleping abieluga – eelnõust tulenevalt on edaspidi kooselulepingu sõlminud isikutel samad õigused, mis abielus olevatel isikutel, kui seaduses ei ole tehtud erisust. Eelnõu kohaselt ei kinnita vaimulikud kooselulepingu sõlmimist. Juhtivkomisjoniks  määrati õiguskomisjon.

Eelnõu algatasid Andrei Korobeinik, Oudekki Loone, Maria Jufereva-Skuratovski, Martin Repinski, Kaido Höövelson, Imre Sooäär, Helmen Kütt, Natalia Malleus, Enn Eesmaa, Jaanus Karilaid, Aadu Must, Eduard Odinets, Riina Sikkut, Kalvi Kõva, Ivari Padar, Jaak Juske, Heljo Pikhof, Indrek Saar ja Jevgeni Ossinovski.

Kommentaarid (64)
Copy
Tagasi üles