Aafrika tudengid otsivad Eestist head haridust (52)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Rasheed Ade tõi Eestisse kirg analüütilise keemia vastu ja unistus töötada kvaliteedikontrolli valdkonnas.
Rasheed Ade tõi Eestisse kirg analüütilise keemia vastu ja unistus töötada kvaliteedikontrolli valdkonnas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti ülikoolidesse kandideerimine on tehtud käepäraseks ja loogiliseks, kiidavad siia õppima tulnud nigeerlased ja kongolane. 

Samas oli nende esimene mure siiski see, kas nad kaugele ja kujutlematult külmale maale tulles saavad ka kvaliteetse hariduse.  

Tehnikaülikooli bakalaureuseõppes integreeritud tehnoloogiaid tudeeriva nigeerlase Uzoh Theophilus Chibuzo sõnul on Eesti tema jaoks riik, mis laulab.

«Seda kuuleb isegi kohanimedes. Nagu Saa-aa-aaremaa-aa,» venitab Chibuzo. «Ma saan siin oma lauluoskust lihvida.»

Kodukirikus Nigeerias oli Chibuzo koormeister. Sestap pettus ta saabudes Peeter-Pauli katoliku katedraali ingliskeelsetes missades. Nimelt ei lauldud seal peaaegu üldse. «Kui ma Eestisse tulin, oli ingliskeelne missa üsna… kuiv ja igav. Tuled, istud maha ja ongi läbi, ei teki missal käimise tunnet,» tunnistab ta.

Nüüdseks on pilt ja heli Peeter-Pauli ingliskeelsetel missadel sootuks teine. Kui varem käisid seal põhiliselt Tallinna lähetatud katoliiklastest diplomaadid, siis nüüd annavad tooni aafrika tudengid. Ja lauldakse algusest lõpuni, nii klassikalisi ladinakeelseid palveid nagu «​Kyrie», «Gloria» ja «​Agnus Dei» kui ka aafrika kirikulaule. Tänu sellele, et Chibuzo ja tema sõber otsustasid initsiatiivi haarata.

Muusika pärast käib nigeerlane ka eestikeelsetel missadel. «Ma armastan neid hääli,» sõnab ta.

Kommentaarid (52)
Copy
Tagasi üles