Nõmmel mõõdetakse talve jooksul õhu kvaliteeti

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Foto: Nõmme linnaosavalitsus

Keskkonnauuringute õhuseirebuss mõõdab talve jooksul Tallinnas Nõmmel Valdeku tänaval piirkonna välisõhu kvaliteeti.

«Õhuseire on Nõmme linnosale oluline, nii saame välisõhu kvaliteeti hinnata ja vajadusel mõõtmistulemustele reageerida või kergendatult hingata, kui õhu kvaliteet on korras,» rääkis Nõmme linnaosavanem Grete Šillis.

Ta lisas, et Nõmmel on palju ahjuküttega maju ning hooldatud küttekolle ja korsten on puhta põlemise aluseks. «Samavõrd oluline on piisavalt kuiva ja puhta küttematerjali kasutamine. Pliidi all või ahjus prahti põletades teeme aga karuteene keskkonnale ja enda tervisele, sest paratamatult hingame ka ise põlemisel eralduvaid mürgiseid ühendeid sisse,» selgitas Šillis.

Eesti Keskkonnauuringute Keskuse õhukvaliteedi osakonna juht Erik Teinemaa ütles, et  mõõtmiste tulemusena saab kevadel hinnata, mille oli välisõhu kvaliteet tüüpilises eramupiirkonnas kütteperioodil. «Nõmme piirkonnas oleme viimati teinud mõõtmisi kaheksa aastat tagasi, 2013. aastal. Kõiki asjaolusid arvestades võiks eeldada, et olukord on aastate jooksul paranenud,» sõnas ta.

Tallinnas on pidevmõõtmisi statsionaarsetes seirejaamades tehtud juba üle 20 aasta ja Teinemaa hinnangul on suures plaanis õhukvaliteet paranenud.

«Teatud saasteainete nagu CO ja SO2 tasemed on kukkunud tänu erinevatele meetmetele kordades ning need ei kujuta endast enam suurt keskkonnaprobleemi. Suure liikluskoormusega piirkondades on probleemiks lämmastiku oksiidid, samuti kevadisel ajal peened osakesed. Kütteperioodil teeb jätkuvalt muret benso(a)püreeni sisaldus välisõhus,» ütles Teinemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles