Heldur Meerits: tulumaksu jagamise korda võiks muuta (2)

Copy
Heldur Meerits
Heldur Meerits Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Ettevõtteid aitaks Tallinnast ja Tartust välja tuua tulumaksu jagamine töötaja elu- ja töökoha omavalitsuse vahel, kirjutab investor Heldur Meerits.

Aeg-ajalt kuuleme uudiseid uute tehaste avamisest. Veidi vähem on juttu ehituslubade andmisest uutele tehastele. Küll aga on olulised uudised sellest, kui ehitusluba jäetakse andmata. Küllap on see ka loogiline, kui räägitakse lubade mitteandmisest – siin on konflikt ja see pakub meile kui meediatarbijatele huvi. Ning tundub, et selliseid mittelubamise otsuseid on tulnud järjest rohkem ja rohkem. Ma pole ainuke, kel selline trend silma on jäänud. Nii näiteks kirjutab Andrus Karnau: «… väljaspool Tallinna polegi enam võimalik midagi ehitada, sest kohalike huvide eest seisev omavalitsus on nagunii tootmisettevõtete rajamise vastu.» (Postimees, 4.12.20)

Tõepoolest, kohalikel omavalitsustel on vähemalt lühemas perspektiivis väga vähe kasu uutest tootmisobjektidest. Suurimaks tuluallikaks on omavalitsustel tulumaks, mis 2019. aastal andis üle Eesti keskmisena 57 protsenti kõigist põhitegevuse tuludest. Kui sinna lisada veel keskvalitsuse kaudu ümber jaotatav raha, toetusfond ja tasandusfond, siis annab see kokku juba 82 protsenti omavalitsuste tulust. Seejuures tasandusfondi mõte ongi katta puudujäävat tulu. Ehk siis, kui omavalitsuses pole ka ühtegi töökohta, saab see ikka edasi toimida ja tuluta ei jää.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles