Pfizer pani Eesti ja Euroopa fakti ette: saate veel vähem vaktsiini (13)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik.
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Eilne õhtu lõi Eesti vaktsiiniplaanid uppi. Kui mõned nädalad tagasi teatas sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond), et Pfizer ja BioNTech lubasid oma vaktsiinitarnete koguseid suurendada, siis eile õhtul tuli välja, et Pfizer surus kõik Euroopa Liidu liikmesriigid nurka, öeldes, et nüüd hoopis vähendavad koguseid ja kõik.

Asi hakkas hargnema neljapäeva hilisõhtul, kui sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse sai oma ammuselt tuttavalt kõne. Täpsemalt endiselt kolleegilt Anneli Taalilt, kes on nüüd ravimitootja Pfizer ja BioNTechi Eesti esindaja. Taal jagas Jessega viimaseid kuuldusi tootjalt, et neil on tarneraskused ning seetõttu vähendatakse vaktsiinitarnet Eestile. «Mul on raske kommenteerida, miks see info nii hilja minuni jõudis,» ütles Taal eilsel pressikonverentsil pisarsilmil. Jesse sõnas, et nad on tänulikud, et vähemalt eelinfo nendeni jõudis ja juba reede varahommikust said nad mõelda alternatiividele.

Esimene kirjalik informatsioon tarne pidurdumisest jõudis ministeeriumi reede õhtul umbes kella nelja paiku. «Me tunnistame, et see ei olnud nüüd kindlasti õigeaegne teavitamine. Siin osas pean kindlasti vabandama. Nii järsu etteteatamisega on keeruline asju ümber teha,» palus Taal vabandust. «Eesti oli üks esimesi riike, kes sellest kuulis. Osa riike kuulis seda hoopis meie käest,» mainis Jesse. Nüüd on teada, et koguseid vähendatakse järgmistel nädalatel ning Pfizeri eesmärk on tootmismahtu hiljem suurendada.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles